Lodowe kanapki z jagodami
Aura ostatnio dopisywała i w miarę możliwości chłodziliśmy się czym się dało. Deser nie tyle był na zimno, co był zamrożony, bo mowa o lodowych kanapkach z jagodami. Pyszne, chłodzące, słodkie i bardzo owocowe. Do masy dodałam galaretkę z smaku jagodowym. Każdą kanapkę okalają dwa herbatniki. Nie potrzebne są już sztućce ani talerzyki czy pucharki. Kanapki bierzemy do ręki i jemy!
Składniki:
- 200 ml śmietany 30%
- mały jogurt naturalny
- galaretka o smaku jagód lub inna
- 130 g borówki (jagód)
- herbatniki
Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować naczynie w którym nasza masą będzie tężała. Najlepsze będą takie o płaskim dnie. U mnie były to dwie formy keksowe. Foremkę należy wyłożyć folią spożywczą.
Jagody opłukać i osuszyć. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wrzątku. Śmietanę i jogurt wcześniej dobrze schłodzić w lodówce.
Śmietankę 30% ubić mikserem na puszystą masę, dodać jogurt naturalny i delikatnie (na niskich obrotach) wymieszać. Cały czas „kręcąc” dodawać ostudzoną galaretkę i dokładnie wymieszać. Jagody ułożyć w naczyniu i zalać masą śmietanową. Szybko schować do zamrażarki i schładzać 4h.
Gdy masa ładnie zamarznie, chwycić folię i wyjąć. Ułożyć herbatniki na wierzchu. To one wyznaczą nam wielkość kanapek. Ostrym nożem wyciąć prostokąty i układać między dwoma herbatnikami. Podawać natychmiast. Przechowywać w zamrażarce.
Zdjęlibyście taką kanapkę w ciepły dzień?
jagódki, mniam :D
Kanapki były dobre, ale ulubione z jagodami pozostaną w naszym domu pierogi :)
w moim pewnie też :) jakiś czas temu mama mi przynosiła do pracy pierogi z truskawkami i z jagodami. Pyszności :)
z truskawkami też są pyszne:)
w zimie robię czasem z mrożonych.
Świetny deser :)
:)
fajnie wyglądają :)
dzięki :)
Ale pyszności :-) uwielbiam takie desery :-)
Deser jest niesamowity! Moje dzieci oszaleją i nie będę miała spokoju.
Lodowe kanapki to fajna propozycja dla dzieci. Są z owocami i na pewno lepsze niż sklepowe lody.