Sałatka nicejska z kurczakiem
Tak, tak. Dobrze jest napisane: Sałatka nicejska z kurczakiem. Może gromy na mnie nie spadną, a wegetarianie pogodzą się z moją wersją tego dania. Ta wersja bardzo nam smakowała, a do tego była tak syta, że zastąpiła nam obiad. Nie wiem jak zachowałby się tuńczyk, ale drób znał egzamin. Fileta udusiłam w papirusie paprykowym, a całość polałam dressingiem z miodem, czerwonym pieprzem i miętą. A całość? Poezja :)
Składniki (3 porcje):
- główka sałaty lodowej
- 300 g filetów z kurczaka
- Papirus paprykowy Winiary
- 2 jajka
- ogórek
- 2 pomidory
- czerwona papryka
- oliwki (u mnie zielone)
- szczypiorek
Sałatę opłukać i połamać na drobne kawałki. Jajka ugotować na twardo (10 minut od momentu zagotowania), w tym czasie zająć się kurczakiem. Mięso opłukać, przeciąć na cieńsze płaty, zawinąć w pergamin Papirusa i usmażyć. Ogórka umyć, obrać (można nie obierać) i pokroić. Pomidory i paprykę również umyć i pokroić. Do miski przełożyć sałatę, pokrojonego ogórka, oliwki. Wymieszać składniki i ułożyć na talerzach. Jajka obrać i pokroić każde na 8 części. Filety z kurczaka pokroić w paski i razem z jajkiem ułożyć na sałacie. Polać dressingiem i posypać szczypiorkiem.
Dressing:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu jabłkowego
- łyżeczka miodu
- 2 szczypty czerwonego pieprzu
- szczypta suszonej mięty
Składniki przełożyć do małego słoika (najlepszy będzie taki od koncentratu pomidorowego) i energicznie wstrząsać przez kilkanaście sekund. Sos dobrze jest przygotować wcześniej, aby „nabrał mocy” :)
Smacznego!
a to bym chętnie skosztowała, ale akurat filet z papirusa raczej mi nie smakuje :)
Kiedyś był bardziej słony, a teraz chyba zmienili nieco zawartość soli. Nawet lubimy papirusa, ale robimy go najczęściej jak nie mamy pomysłu na obiad albo trzeba coś na szybko zjeść.
ja jadłam i ziołowe i te czerwone ale żadne mi nie smakowało, choć faktycznie kurczak był wtedy soczysty i to było na plus