Kruche ciasteczka z galaretką rabarbarową
Rabarbar kojarzy mi się z wiosną, ale taką w pełni, gdzie wszystko dokoła jest już zielone, a trawa świeżo skoszona. Rabarbar to nie tylko kwaskowy smak, ale niesamowity zapach. Zawsze gdy obieram te długie łodygi, muszę chociaż raz mocno zaciągnąć się tym cytrusowo-owocowym zapachem. Obłędny…
Dziś przygotowałam kruche ciasteczka z przekręconym przez maszynkę rabarbarem. Dla słodyczy i konsystencji dodałam galaretkę truskawkową.
(pół)kruche ciasteczka:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
Składniki na ciasto zagnieść na gładką masę. Jeśli potrzeba – można schłodzić. Podzielić na części, rozwałkować i wykrawać foremką lub szklanką ciasteczka. Piec w temperaturze 180º C do momentu aż się zarumienią czyli mniej więcej 12 minut.
Masa z rabarbaru
- kilka łodyg rabarbaru
- 1 galaretka truskawkowa
Rabarbar obrać ze skórki i rozdrobnić. Można to zrobić na wiele sposobów: zetrzeć na tarce, zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce. Ja wybrałam tę ostatnią opcje. Muszę Was uprzedzić, bo z tym rabarbarem to nie jest taka prosta sprawa. Ma on w sobie liczne włókna, które lubią zapychać sprzęt. Maszynka zmieliła długie łodygi, ale wymagała pod koniec pracy czyszczenia, bo włókna zapchały ślimak i ani do przodu ani do tyłu:) W tamtym roku robiłam nalewkę z rabarbaru i pamiętam dobrze, jak sitko sokowirówki wymagało również częstego czyszczenia.
Otrzymany sok z miąższem należy zagotować, wyłączyć płytę i dodać galaretkę. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę z rabarbaru ostudzić, a następnie przekładać nią ciastka.
Dla wielbicieli rabarbaru przypomnę o innych moich przepisach:
Crumble czyli owoce pod kruszonką
A Wy co robicie najczęściej z rabarbaru? Czy lubicie to się nie pytam, bo jak można nie lubić rabarbaru ;)
U nas dzieci uwielbiają wiejski serek.
z rabarbaru najlepszy kompot albo ucierane ciasto :)
i placek z rabarbarem :)
no u mnie się mówi na to „ciasto ucierane” ale raczej chodzi o to samo. Ciasto najprostsze, na wierzch rabarbar umoczony w mace i cukrze i ewentualnie jeszcze po wierzchu posypać? i wychodzi cos takiego tyle ze tu akurat inne owoce
Pyszne są ciasta z rabarbarem. A wczoraj wyszperałam przepis i chce niebawem wypróbować. Robi się odwrotnie niż ucierane, bo rabarbar „zalewa się ciastem”.
Mam dylemat, bo planowałam też ciasto z truskawkami i twarogiem albo właśnie z rabarbarem. Truskawki się niedługo skończą i jak tu piec?
z truskawkami oczywiscie a daj tez rabarbaru i bedzie mieszany
Z rabarbarem już zrobiłam, a w najbliższym tygodniu przygotuję z truskawkami.