Krokiety z mięsem i pieczarkami
Dzisiaj na blogu goszczą krokiety nadziane mięsem i pieczarkami. Nie wiem jak jest u Was, ale u nas – na wschodzie Polski – krokiety z kapustą/mięsem są nieodłącznym elementem każdego wesela. Nie wiem skąd to się wzięło, ale zawsze podają je ok. 2 w nocy i nigdy ich nie jem :) W środku nocy spokojnie zadowolę się czerwonym barszczem (instant oczywiście). Z powodów wymienionych nie powiem jak smakują te serwowane na przyjęciach. Wiem natomiast jak smakują moje. Do tych najsmaczniejszych należą oczywiście te z kapustą i grzybami, ale dziś jemy ich mięsną wersję, która jest bardziej sycąca.
Krokiety z kapustą i pieczarkami (przepis tutaj).
Naleśniki na krokiety (przepis tutaj).
Jak zrobić naleśniki możesz zobaczyć na tym filmie
Składniki na farsz do krokietów
- 0,5 kg mięsa drobiowego (mogą być udka lub filety) lub wieprzowego
- 2 jajka
- 1 duża cebula
- 300 g pieczarek
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonego tymianku
- olej lub smalec do smażenia
Naleśniki usmażyć według przepisu. Mięso ugotować (można wykorzystać mięso z ugotowanego rosołu) i zmielić w maszynce. Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na tłuszczu na złoto. Podobnie postąpić z pieczarkami: obrać, posiekać drobno i usmażyć. Tak przygotowaną cebulę i pieczarki połączyć z mięsem, dodać jajko, sól, pieprz i tymianek. Farsz dokładnie wymieszać.
Na każdy naleśnik nakładać łyżką nadzienie, zagiąć trzy boki naleśników do środka i zawijać do czwartego, niezałożonego boku. Tak samo postąpić z pozostałymi naleśnikami, a skończy się farsz. Przygotowane krokiety smażyć na rozgrzanym oleju. Można je dodatkowo obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej, ale ja tego nie robię. Podawać z gorącym barszczem i niekoniecznie o północy ;)
Lubicie krokiety? Czym można je jeszcze nadziać?
też robię mięsne ale z mięsa mielonego, z serem pieczarkami i kukurydzą :)
O, takich nie jadłam. Przepis zapisuje i przy najbliżej okazji przetestuję, bo uwielbiam kukurydzę i pieczarki.
wychodzą pyszne i bardzo syte :)
Krokiety z mięsem
Składniki na ciasto
naleśnikowe:
3 jajka
1l mleka
0.5l wody mineralnej
łyżeczka proszku do pieczenia
2-3 łyżki oleju
mąka (ile zabierze)
łyżeczka ziół prowansalskich
szczypta soli
Składniki na farsz:
1kg mieszanego mięsa mielonego
50dag sera żółtego
puszka kukurydzy
szklanka pikantnego ketchupu
kilka pieczarek
sól, pieprz, vegeta do smaku
Panierka:
jajka roztrzepane z odrobiną
przypraw i mleka
bułka tarta
Przygotowanie:
No sporego garnka lub miski wbijamy jajka, dodajemy sól, zioła prowansalskie, trochę mleka i mąki. Miksujemy, dodając co jakiś czas mleko i mąkę – na zmianę. Kiedy skończy się nam mleko dajemy wodę. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i olej. Mieszamy dokładnie. I smażymy naleśniki. Nie za grube, bo mogą popękać przy zwijaniu. Po wysmażeniu całego ciasta, naleśniki odkładamy w chłodne miejsce do wystygnięcia, najlepiej na parę godzin.
Na patelnie wlewamy odrobinę oleju. Nim się zagrzeje dajemy całe mięso – nie będzie wtedy tak bardzo pryskać. Przyprawiamy wedle uznania – ja używam soli i pieprzu. Vegety dają naprawdę malutko. Smażymy aż mięso nie będzie surowe :D trzeba próbować co jakiś czas. Gdy się usmaży wsypujemy je do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę Dolewamy
ketchup. Mieszamy dokładnie. Próbujemy-jeśli trzeba to jeszcze
doprawiamy. Ser trzemy na grubych oczkach i dodajemy do mięsa. Pieczarki myjemy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy i również dodajemy do miski z mięsem.
Bierzemy nasze naleśniki.
Nakładamy farsz. Zawijamy. Obtaczamy w
jajku, w bułce. I smażymy.
Na pewno wypróbuję i nawet wetknęłam karteczkę w moją „Tablicę przypominajkę”.
czekam na wiadomosc jak smakowalo :)
Oj! Toż to wpis będzie ;)
zobaczymy :)
Szpinakiem i serem feta. :)
Brzmi pysznie. Będę musiała wypróbować, bo lubię i szpinak i fetę!