masło orzechowe z krówką
||

Masło orzechowe z krówką

Witajcie znowu. Trochę nas tutaj nie było, ale zapewniamy, że znów zaczynamy gotować, jeść i szyć. Będą też zdjęcia, filmy i wpisy z naszej wyprawy, a pierwszy już jutro! Jeśli jesteście ciekawi co robiliśmy w Turcji i jaka ona jest to czytajcie nas regularnie :)

Dzisiejszy przepis to masło orzechowe, ale nie takie zwykłe, tylko z dodatkiem masy krówkowej. Masło dzięki temu jest słodsze i delikatniejsze. Jeśli nie jesteście fanami tradycyjnego masła orzechowego, to tutaj powinno wam smakować. Idealnie pasuje z dodatkiem owoców lub dżemu. Do tego jest łatwe w wykonaniu.

Składniki masła orzechowego:

  • fistaszki w łupinach (ok. 300 g)
  • 2 łyżki masy krówkowej z puszki (może być gotowa)
  • 3 łyżki ciepłej wody

masło orzechowe z krówką

Jak zrobić masło orzechowe:

Orzeszki należy wyłuskać z osłonek. Można użyć wyłuskanych orzeszków, ale ja celowo kupiłam „świeże”, ponieważ łusek nie wyrzucam. Nasz Stefan (szynszyla) zjada je z ochotą, chociaż najbardziej lubi te z orzeszkiem w środku. Orzechy przesypać do miski blendera i cyklicznie mielić na płynną masę. Cyklicznie dlatego, że blender będzie się grzał, a orzechy wymagają dość długiej obróbki.

Gdy masa będzie już płynna można dodać masę krówkową oraz dość ciepłą wodę. Dodatek wody jest niezbędny, ponieważ masa pod wpływem cukru (z masy cukrowej) będzie krzepnąć. Woda upłynni nasze masło i z łatwością można przełożyć je do słoika lub miseczki.

masło orzechowe z krówką …i można smarować! Pycha!

masło orzechowe z krówką

Lubicie kanapki z masłem orzechowym?

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.