Babka cytrynowa z kisielem. Pyszna!
Święta Wielkanocy za pasem i z tej okazji przygotowałam nieco inne ciasto – babkę cytrynową. Można ją przygotować ze składników, które zawsze mamy w domu i nawet w ostatniej chwili, bo przygotowanie i pieczenie zajęło mi tylko 1 godzinę. Ostatnio z Jackiem jemy mniej ciast, a te słodkie szczególnie nam nie podchodzą, dlatego ta babka stała się hitem. Babka cytrynowa wyszła bardzo puszysta i lekko kwaśna. Cytrynowy aromat bardzo tutaj pasuje, a ciasto pysznie smakuje z kawą i herbatą. Polecam nie tylko jako świąteczny wypiek.
Składniki na babkę cytrynową:
- 3 jajka
- 2 białka
- 120 g mąki
- 2 kisiele cytrynowe
- 100 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
+ otarta skórka z wyparzonej cytryny (niekoniecznie)
Jajka ubić razem z białkami i cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już dobrze ubita zmniejszyć obroty robota i dodać kisiel z torebek. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Wyłączyć mikser. Do masy dodać połowę mąki. Wymieszać drewnianą lub plastikową łyżką aż wszystkie składniki się połączą. Dodać resztę mąki i wymieszać. Ciasto wylać do podłużnej, natłuszczonej formy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C piec 10 minut, następnie podnieść temperaturę do 180° C i piec jeszcze 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy jest suchy po wbiciu w ciasto. Po upieczeniu, ciasto szybko wyjąć i wystudzić. Posypać cukrem pudrem. Ozdobić skórką cytryny.
Jakie wypieki przygotujecie na święta?