sałatka z łososiem
|

Sałatka z łososiem i tagliatelle palce lizać

Dziś znów sałatka. Pewnie pomyślicie, że żadnych ciast nie robię i nic innego nie jemy, bo ciągle sałatki na blogu. Ciasteczka niektóre są już upieczone i niebawem pojawią się przepisy. A dzisiejsza sałatka to wasza propozycja z mojego konkursu (klik). To już druga sałatka z waszego przepisu i w moim wykonaniu. Sałatka wyszła pyszna. Najbardziej podoba mi się w niej połączanie smaków słodkiego i kwaśnego. Ryba lubi cytrynę, a przebijający się smak cynamonu i kardamonu tylko zaostrza apetyt. Za recepturę i zgłoszenie dziękuję Marysi Z.

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia
  • sól, pieprz
  • 2 jabłka
  • ok 10 śliwek kalifornijskich
  • garść rodzynek
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1 1/2 cytryny
  • ok 3 łyżek miodu
  • kardamon
  • cynamon
  • 8 gniazd makaronu tagliatelle
  • ser roquefort (ok 6 łyżeczek)

1. Łososia przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy ok 2 minut z każdej strony, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 10 minut (zależy od wielkości i grubości filetu). Gdy łosoś ostygnie, kroimy go na cienkie paski.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.

3. Jabłuszka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy na małe kwadraciki. Zalewamy dokładnie sokiem z połówki cytryny, aby nie sczerniały. Sok z cytryny, sok z pomarańczy, rodzynki, pokrojone śliwki, kardamon, cynamon i miód mieszamy ze sobą w rondelku i podgrzewamy do chwili, aż składniki dokładnie się ze sobą połączą i przejdą wzajemnie smakiem.

4. Na talerzu układamy makaron, posypujemy go serem roquefort, jabłuszkami, polewamy lekko zimnym sosem, układamy łososia i zalewamy resztą sosu. Podajemy sałatkę tego samego dnia (łosoś nie lubi leżeć). Jeżeli jednak nam nie zejdzie, śmiało możemy zapiec takie cudeńko w piekarniku (dodatkowo można posypać innym, ulubionym serem).

 

sałatka z łososiem

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. przeczytałam tylko składniki i już bym mogła jeść :) łososia jadłam tylko kilka razy ze względu na to że jest drogi no i u nas na wsi nie ma gdzie kupić. Ale uwielbiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.