Domowy likier jajeczny w 15 minut + FILM
Już dawno w naszym programie kulinarnym nie było domowego alkoholu. Postanowiłem to zmienić i poszukać jakiegoś fajnego przepisu do pokazania przed kamerą. Zebrałem tyle fajnych i interesujących receptur, że nie mogłem się zdecydować.
Dlatego z pomocą przyszła Paula i poleciła mi zrobienie jednego z najprostszych „domowych alkoholi”, czyli likieru jajecznego. Dlatego dzisiaj zobaczycie jak zrobić słodki, domowy likierek, na którego przygotowanie potrzeba dosłownie 15 minut. :)
Skoro przygotowanie domowego likieru jajecznego jest nadzwyczaj proste, to nie potrzebujemy do tego wielu trudnodostępnych składników.
Składniki
0,5 l wódki
6 żółtek
200 ml mleka
350 g cukru
cukier wanilinowy
Jak zrobić likier – krok po kroku
W pierwszej kolejności musimy utrzeć żółtka jaj z cukrem, który dosypujemy powoli w trakcie ucierania. Dodajemy do tego cukier wanilinowy.
Gdy żółtka będą utarte na puszystą masę, to nie wyłączamy miksera, tylko dodajemy mleko. Ważne, aby robić to powoli i porcjami.
Teraz przełączamy mikser na wolniejsze obroty i dolewamy alkohol. Mieszamy do momentu, w którym uznamy, że wszystko się dobrze wymieszało.
Likier przelewamy do butelki i odstawiamy do lodówki, aby składniki się ze sobą przegryzły, a piana opadła.
Volia
Po kilku godzinach w lodówce likier jest gotowy do spożycia. Szybko, prosto i bez zbędnych ceregieli.
Niektórzy uważają, że likier jajeczny jest mało męski i nadaje się tylko dla Pań. Dla prawdziwych mężczyzn jest whisky. A co Wy o tym myślicie? :)