domowy serek fromage
|

Jak zrobić serek fromage?

Uwielbiam wszelkiego rodzaju sery i nie wyobrażam sobie bez nich nawet tygodnia. Gdy znalazłam przepis na domowy serek fromage od razu pobiegłam do sklepu po twaróg i koperek. Przyznaję, że nie za często kupuję serki fromage i nie tylko ze względu na ich skład, ale dziwny posmak. Domowy smakuje dużo, dużo lepiej i wiem co w nim jest. Ten przepis na pewno na stałe zagości w mojej kuchni. Jeśli jesteście „seromaniakami” jak ja, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Zamiast koperku można dodać grubo zmielony pieprz, paprykę w proszku, paprykę świeżą, chrzan, czosnek i co tylko lubicie.

Składniki:

  • 300 g twarogu półtłustego
  • 100 g masła (ja dałam połowę)
  • pół łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • mały pęczek koperku

Masło wyjąć dużo wcześniej z lodówki, aby porządnie zmiękło. Twaróg przełożyć do kielicha blendera, dodać masło, pieprz oraz sól i zmiksować na pastę z prędkością „turbo”. Ja robiłam to w rozdrabniaczu i musiałam nieco przechylać pojemnik podczas miksowania, żeby lepiej się wymieszało.

domowy serek fromage

Po zmiksowaniu otrzymałam jednolitą masę. Koperek drobno posiekać na desce i wymieszać z serkiem. Koniec! Prawda, że łatwe?

domowy serek fromage

Z przygotowanych składników zrobiłam serek o dwóch smakach. Jeden właśnie z koperkiem, drugi z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz szczypiorkiem. Czyli jeden na śniadanie, drugi na kolację ;)

domowy serek fromage

Skusicie się na taki serek?

 

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

10 komentarzy

  1. 3 lyzki swierzego(!) tymianku, 1 lyzka pietruszki zielonej i pol zabka czosnku zamiast szczypiorku tez swietnie sie komponuje, polecam

      1. No wiadomo :) teraz ciężko dostać swojską śmietanę, a jak już to na niektóre kieszenie bywa zbyt droga.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.