Jak zrobić serek fromage?
Uwielbiam wszelkiego rodzaju sery i nie wyobrażam sobie bez nich nawet tygodnia. Gdy znalazłam przepis na domowy serek fromage od razu pobiegłam do sklepu po twaróg i koperek. Przyznaję, że nie za często kupuję serki fromage i nie tylko ze względu na ich skład, ale dziwny posmak. Domowy smakuje dużo, dużo lepiej i wiem co w nim jest. Ten przepis na pewno na stałe zagości w mojej kuchni. Jeśli jesteście „seromaniakami” jak ja, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Zamiast koperku można dodać grubo zmielony pieprz, paprykę w proszku, paprykę świeżą, chrzan, czosnek i co tylko lubicie.
Składniki:
- 300 g twarogu półtłustego
- 100 g masła (ja dałam połowę)
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- mały pęczek koperku
Masło wyjąć dużo wcześniej z lodówki, aby porządnie zmiękło. Twaróg przełożyć do kielicha blendera, dodać masło, pieprz oraz sól i zmiksować na pastę z prędkością „turbo”. Ja robiłam to w rozdrabniaczu i musiałam nieco przechylać pojemnik podczas miksowania, żeby lepiej się wymieszało.
Po zmiksowaniu otrzymałam jednolitą masę. Koperek drobno posiekać na desce i wymieszać z serkiem. Koniec! Prawda, że łatwe?
Z przygotowanych składników zrobiłam serek o dwóch smakach. Jeden właśnie z koperkiem, drugi z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz szczypiorkiem. Czyli jeden na śniadanie, drugi na kolację ;)
Skusicie się na taki serek?
co to znaczy 100g masła (ja dałam połowę)? Dałaś 50 g, czy połowę kostki?
Dałam 50 g.
3 lyzki swierzego(!) tymianku, 1 lyzka pietruszki zielonej i pol zabka czosnku zamiast szczypiorku tez swietnie sie komponuje, polecam
Super pomysł – wypróbowałam, jest pyszny. Dziękuję !
Super :)
Biały twaróg lubię jeść ze śmietaną i cukrem – tak jak w dzieciństwie :)
Przypomniało mi się. Kiedyś się jadło chleb ze śmietaną i cukrem. Pyszota była:)
No wiadomo :) teraz ciężko dostać swojską śmietanę, a jak już to na niektóre kieszenie bywa zbyt droga.
Muszę wypróbować Twój przepis. Też uwielbiam kanapki z serkami tego typu :)
Ja na pewno będę próbować różnych wariantów smakowych :)