Jak zrobić Ciasto Marchewkowe – pokazuję i objaśniam ;)
Kiedy Paula powiedziała mi, że jest coś takiego jak ciasto marchewkowe, to nie uwierzyłem. Dopiero, gdy je upiekła i spróbowałem, to przekonałem się na własnej skórze, że mówiła prawdę. Ciasto marchewkowe, wbrew moim oczekiwaniom, było delikatne, słodkie i bardzo przypominało smakiem mojego ulubionego murzynka.
Postanowiłem, że ja też muszę spróbować i upiec własne marchewkowe ciasto. Jak pomyślałem, tak zrobiłem. Upiekłem je raz, drugi, trzeci i teraz mogę podzielić się z Wami tym przepisem :)
Niezbędne składniki:
– 4 jajka
– 1 szklanka cukru
– 1 łyżka cukru wanilinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ½ łyżeczki sody
– 1 szklanka oleju z pestek winogron
1½ szklanki – mąki
– 1 łyżeczka przyprawy do piernika
– 1 łyżeczka cynamonu
– ½ łyżeczki soli
– 1½ szklanki startej marchewki
– 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Zaczynamy od ubicia 4 jajek z cukrem wanilinowym. Następnie dodajemy do nich olej z pestek winogron, ponieważ ma najbardziej neutralny smak. Dolewamy powoli po troszeczku, a nie wszytko od razu.
Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Później dosypujemy cynamon i przyprawę do piernika.
Do masy należy dodać marchew startą na tarce o małych oczkach. Aby ciasto było puszyste należy masę z marchewką mieszać bardzo delikatnie. Nie zapominajmy jeszcze o posiekanych orzechach włoskich, które dodajemy na końcu.
Ciasto pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dekorowanie
Wierzch ciasta posmarowałem lukrem. W tym wpisie znajdziecie nasz przepis na lukier.
Całość udekorowałem marchewkami ulepionymi z marcepanu. Jak zrobiłem marcepanowe marchewki zobaczycie na filmie :)
Znacie jakieś inne ciasta z warzywami zamiast owoców?