duszona karkówka fit przepis
||||

Duszona karkówka

Dzień jest coraz dłuższy, ale czasu na wszystko brakuje. Z pracy wracam głodna i zmęczona i zazwyczaj nie mam siły stać w kuchni i pichcić wymyślne obiadki. Dlatego też pomyślałam, że przygotuję obiad, który praktycznie robi się sam i wymyśliłam: duszona karkówka. Taka właśnie jest moja dzisiejsza propozycja na obiad. Proste do wykonanie danie jednogarnkowe, które zarazem wybornie smakuje.

Składniki dla 2-3 osób:

  • 300-400 g karkówki
  • łyżka oleju
  • 1 marchewka
  • kawałek selera korzeniowego
  • cebula
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ziarenka smaku drobiowe Winiary
  • zioła prowansalskie
  • ziarenka smaku ziołowe Winiary

Duszona karkówka na obiad :)

Obiad przygotowuję w garnku z powłoką ceramiczną na której nic się nie przypala, a ciepło jest równomiernie rozprowadzone. Mięso myjemy, kroimy na grubą kostkę, obsmażamy z olejem ciągle mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy ziarenka smaku drobiowe, mieszamy i dusimy pod przykryciem z odrobiną wody. Cebulę posiekać na piórka, marchewkę i selera na wąskie słupki.

Pokrojone warzywa przełożyć do garnka z mięsem, dodać ziele angielskie i dokładnie wymieszać. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm, następnie wyłożyć równomiernie na mięso. Całość posypać ziarenkami smaku ziołowymi i ziołami prowansalskimi. Dusić pod przykryciem około 15-20 minut, uważając aby woda całkowicie nie wyparowała, co grozi przypaleniem. W takim przypadku należy dolać niewielką ilość przegotowanej, ciepłej wody. Nie wlewamy na raz dużej ilości wody, ponieważ danie ma się dusić i przenikać parą, jak nasze ziemniaki, a nie gotować. Sprawdzić widelcem czy ziemniaki są dość miękkie.

Podawać z pomidorem na sałacie skropioną oliwą.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

4 komentarze

  1. Lubię takie duszone obiadki. Z dwójką aktywnych dzieciaków na głowie, nie mam czasu ciągle stać w kuchni, dlatego często robię coś w jednym garnku albo w piekarniku. Proszę o więcej takich przepisów.

    1. Oj to musisz na słowo uwierzyć, że 30 dag mięsa pokrojonego na plastry nie było surowe po 15 minutach duszenia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.