cynamonki drożdżowe
|

Cynamonki drożdżowe czyli bułeczki palce lizać

Cynamon najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem i jabłkami pieczonymi z ryżem. Mmmm… chyba niedługo przygotuję tą leguminę. Do przygotowania bułeczek skłoniły mnie drożdże leżące w lodówce oraz przepis (tutaj). Do tego koniecznie chciałam wypróbować nową silikonową stolnice, którą wygrałam jeszcze przed świętami w konkursie Mebli Heban na Facebooku. Mata sprawdziła się idealnie. Z jednej strony jest śliska, z drugiej matowa i jeśli chodzi o ciasto drożdżowe nie wymaga podsypywania mąką. Cynamonki wyszły wyśmienite, a najsmaczniejsze są ze szklanką mleka.

Niezbędne składniki

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 7 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 80 g stopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Posypka:

  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru ( u mnie pół na pół z ciemnym trzcinowym)
  • 30 g rozpuszczonego masła

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić, aby wyrosło. Podrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować stopionym masłem (30 g).

cynamonki drożdżowe

Wymieszać cynamon z cukrem.

cynamonki drożdżowe

Tak przygotowaną posypką pokryć rozwałkowane ciasto. Teraz mogę powiedzieć, że nie wiem czy nie byłoby wygodniej wymieszać roztopione masło z cynamonem i cukrem. Chyba tak zrobię następnym razem.

cynamonki drożdżowe

Zwinąć ciasto jak struclę i pokroić w trójkąty.

cynamonki drożdżowe

Na środku każdego cynamonka przycisnąć brzeg plastikowej lub drewnianej łyżki.

Ułożyć na blasze i piec ok. 20 minut w temp. 190° C.
Po upieczeniu, gdy ostygną można się zajadać.
Macie może jakieś życzenia, co do ciast jakie powinnam przygotować w kolejnych wpisach?
Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Jeden komentarz

  1. pięknie wygląda :) robiłam kiedyś coś podobnego ale z ciasta francuskiego i w tej posypce cynamonowej nie było ani masła ani margaryny ale były przepyszne ciasteczka :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.