zrazy z pieczarkami i kapustą
|||

Zrazy z pieczarkami i kapustą

Zrazy inaczej zawijane kotlety. Pierwszy raz je zrobiłam i już teraz wiem na pewno, że nie po raz ostatni. Są smaczniejsze niż tradycyjne schabowe kotlety, chociaż więcej przy nich pracy, ale to już zależy od farszu. Możemy je nadziewać pieczarkami, szynką, serem żółtym lub warzywami. Ja zdecydowałam się na kapustę z pieczarkami.

Składniki (na około 10-12 zrazów):

  • 1 kg schabu
  • bułka tarta
  • jajko
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • farsz z kapusty kiszonej i pieczarek

oraz farsz z kapusty kiszonej i pieczarek (składniki i przepis tak jak na krokiety: przepis tutaj)

Mięso kroimy cieniej niż na schabowe, rozbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem. Na każdy płat mięsa kładziemy farsz i zawijamy małe roladki, aby się nie rozpadło można wbić wykałaczki.

Zwinięte zrazy obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na małym ogniu ( w trakcie smażenia wyjąć wykałaczki) i ze wszystkich stron.

Moja propozycja podania: zrazy + sałata krucha i kasza gryczana.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. Dziękuję za fajny przepis – zrobiłam w sobotę, mąż był zachwycony! Zrobiłam nie tylko ze schabu, ale też z piersi indyka i polecam, do tego ziemniaczki i sałata ze śmietaną i młoda kapustka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.