||

Tartaletki z grzybami prosto z lasu :)

tartaletki z grzybami

Jesień ma to do siebie, że obfituje nie tylko w dynie, ale rownież grzyby. Skorzystaliśmy z ładnej pogody podczas minionego weekendu i wybraliśmy się do lasu w poszukiwaniu podgrzybków i prawdziwków. Pomyśleliśmy, że leśna sceneria będzie idealnym miejscem na nakręcenie kolejnego odcinka naszego programu kulinarnego.
Mieliśmy małą zagwozdkę co przygotować z zebranych w lesie grzybów. Nie chcieliśmy pokazywać Wam kolejnej zupy, a na sos grzybowy nie mieliśmy po prostu ochoty. :) Ostatecznie nasz wybór padł na tartaletki z grzybami leśnymi i kurczakiem. Przepis nie jest trudny, a składniki niezbędne do jego przygotowania są stosunkowo tanie.

Mam nadzieję, że spodoba Wam się nie tylko przepis, ale również nasz film. Zapraszam do oglądania! :)

Niezbędne składniki

  • ciasto francuskie
  • świeże grzyby
  • ząbek czosnku
  • 0,5 cebuli
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • starty żółty ser
  • 1 nieduża pierś z kurczaka*
  • natka pietruszki
  • 50g masła

*Na filmie podałem, że potrzebujemy 1/2 piersi z kurczaka. Tutaj jest pewna dowolność, zależy czy lubicie dużo, czy mało mięsa.

Mój przepis na tartaletki z kurczakiem i grzybami

Cebulę kroimy w drobną kostkę i przesypujemy do miski, gdyż wrócimy do niej trochę później.

Grzyby dokładnie myjemy i sprawdzamy, czy nie są robaczywe. Robaczywe egzemplarze odrzucamy, a pozostałe grzyby kroimy w kostkę. Im mniejsze kawałki, tym lepiej.

Nadszedł czas na kurczaka. Jego również kroimy na drobne kawałki, po to, aby później farsz tartaletek był bardziej zwarty i jednolity.

Cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do nich pokrojone grzyby i wszystko razem smażymy.

tartaletki z grzybami

Pokrojonego kurczaka solimy i pieprzymy, a potem podsmażamy na osobne patelni do momentu, aż nabierze złotego koloru. Dla podkreślenia smaku dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Gdy kurczak będzie gotowy przekładamy go na patelnię z grzybami i cebulą. Dodajemy dwie łyżki śmietany, natkę pietruszki i mieszamy. Podsmażamy jeszcze przez chwilę i mamy gotowy farsz.

Foremki smarujemy masłem, aby ciasto francuskie nie przywierało. Samo ciasto wycinamy na kształt okręgów (trochę większych niż same foremki).

Foremki wykładamy ciastem i wypełniamy farszem. Po wypełnieniu posypujemy jeszcze nasze tartaletki startym żółtym serem.

Piekarnik nastawiamy na 190 stopni Celsjusza. Tartaletki pieczemy do momentu, aż ciasto się zarumieni.

Tartaletki najlepiej podawać z sosem czosnkowo-ziołowym, bo w tym zestawie smakują najlepiej. :)

Gotowe!
Mamy nadzieję, że posmakują Wam nasze tartaletki z kurczakiem i grzybami. Napiszcie swoje pomysły na dania z leśnymi grzybami. :)

tartaletki z kurczakiem

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

7 komentarzy

  1. Grzyby uwielbiam zbierać, jeść nie za bardzo. Nie nawidzę cebuli więc jesli kiedyś zrobię tartaletki to napewno nie z cebulą. Ale ogólnie myślę że bym spróbowała gdybym nie wiedziała że jest tam cebula :P a że lubię roztopiony ser żółtry, piersi z kurczaka i ciasto francuskie to można uznać że jestem kupiona tym przepisem.
    A Jackowi zamiast gotować zachciało się w Mario grać hehe
    Paula ja też nie lubię jak facet gdy gotuje zostawia bałagan. Miałam takiego współlokatora na studiach który gotował dobrze ale nie sprzątał po sobie. Co mnie czasem doprowadzało do białej gorączki.

  2. W tym roku leśnych grzybów było u mnie pod dostatkiem. I na bieżąco wykorzystałam je dosyć klasycznie – w sosie śmietanowo-koperkowym :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.