Placek ze śliwkami i bezą
W tym roku przeżywamy prawdziwe zatrzęsienie śliwek. Przygotowałam już kilkanaście (!) słoików pysznych powideł i przyszedł też czas na placek ze śliwkami. Przepis na „Ciasto śliwkowe z polewą bezową” patrzył na mnie przez cały miesiąc wrzesień z kalendarza Thermomix, który ostałam w ubiegłym roku od marki tego znanego robota. Robota Thermomix nie mam, ale tym i innymi przepisami udowadniam, że można żyć bez niego, chociaż po cichu liczę, że pewnego dnia, zjawi się Mikołaj z dużą paczką dla mnie…
Składniki:
- 240 g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 cukier waniliowy (8g)
- 200 g masła
- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 – 400 g śliwek (umytych i wypestkowanych)
Robimy placek ze śliwkami
W misce połączyć żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia. Ja moje ciasto przygotowałam w robocie, ale ręcznie też można. Gładko zagniecioną masę podzielić na 4 kule i włożyć do zamrażarki na jedną godzinę.
Białka włożyć do miski. Pamiętajcie, że miska nie może być mokra ani tłusta. To samo tyczy się trzepaczki. Białka ubić na sztywną pianę, a na samym końcu dodać pozostały cukier puder.
Blaszkę o wymiarach 35×25 cm posmarować tłuszczem i posypać bułka tartą lub wyłożyć papierem. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce wypełniając równomiernie blaszkę. Na ciasto wyłożyć śliwki, a na nie wylać pianę z białek.
Blachę z ciastem wstawić do piekarnika i piec przynajmniej 30 minut w 180°C, aż piana będzie miała złoty kolor.
pleśniak :) mmm uwielbiam :) to ulubione ciasto mojego chłopaka. A tak wysżły moje paszteciki ostatnio http://nataliazdanska.blog.interia.pl/ pierwsza notka z góry :)
Moje ukochane ciasto ! ;D
Lekko kwaśne śliwki i słodziutka beza – musiało być pysznie :)
Było smaczne i szybko zniknęło :)