Kociołek warzywny czyli gulasz
Właśnie zaczęła się kalendarzowa jesień, a ja myślami cały czas jestem na wakacjach. Jakoś nie mogę się przestawić z letniego luzu i lekkich potraw, które są tak proste, że prawie „bezobsługowe”. Niestety przychodzi taki moment, że trzeba stawić czoło rzeczywistości, także tej pogodowo-kuchennej i zacząć gotować ciepłe i pożywne potrawy. Moja dzisiejsza propozycja dla Was właśnie do takich dań należy :)
Składniki dla 2-3 osób:
- 400 g szynki wieprzowej
- szklanka kaszy pęczak
- szklanka rosołou
- 2 pomidory
- garść fasoli szparagowej
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 marchewka
Robimy gulasz wieprzowy
Mięso umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć posiekaną cebulkę, a następnie dodać mięso. Smażyć ciągle mieszając, a gdy już będzie zarumienione przełożyć do garnka, podlać szklanką rosołu i dusić pod przykryciem. W tym czasie warto zając się warzywami. Trzeba je umyć i pokroić. W oddzielnym garnku nastawiamy również kaszę.
Marchewkę obrać, pokroić w plasterki, cukinię przekroić wzdłuż, a następnie posiekać na plastry. Fasolę wystarczy jak przetniemy na pół (no i oczywiście wytniemy ogonki). Pomidory pokroić na ćwiartki i wszystko to dodać do mięsa. Garnek przykryć pokrywką i dusić, aż warzywa będą miękkie.
Ugotowaną kaszę przekładamy do kociołka z warzywami i mieszamy. Teraz możemy posolić do smaku i dodać pieprz.
Gulasz wystarczy wymieszać i można jeść!
Takie obiady, które gotują się same, to jest to!
Przepis fajny. Prawda jest taka, ze [url=http://obiading.pl/]pomysły na obiad[/url] czasem do nas same wpadaja, ale czesto trzeba ich po prostu szukac. Ale w dobie internetu – nie jest to juz takie trudne:)