Jajka faszerowane pieczarkami i cebulką
Jajka faszerowane to przystawka niezwykle uniwersalna, która sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Idealnie nadaje się także na przystakę, na różnego rodzaju przyjęciach okolicznościowych. U nas w rodzinie ich obecność na wielkanocnym stole była obowiązkowa, to taka nasza tradycja. Do dzisiaj kojażą mi się z wiosną i świętami. Świeża rzeżucha dodaje właśnie tej wiosny do dania, nie wspominając o wartościach odżywczych.
Chyba większość z nas lubi jaja w różnych postaciach, ale w tej wersji smakują po prostu wybornie. Łatwo się je przygotowuje, nie wymagają dużej ilości składników ani umiejętności kulinarnych. Skoro nawet mój mąż sobie poradził, a umiejętnością gotowania nie grzeszy, to także każdy z Was też da radę zrobić jaja faszerowane.
Składniki na małą porcję (2,3 osoby):
- 5 jajek
- 6 średnich pieczarek
- mała cebula
- mały pęczek szczypiorku
- świeża rzeżucha
- pieprz
- 2 łyżki majonezu
Jajka faszerowane – sposób przygotowania
W pierwszej kolejności należy ugotować jaja na twardo (ja gotuje równo 10 minut). Po ugotowaniu przekrajamy jajka i wyjmujemy żółtka. Następnie siekamy cebulkę na drobne kawałki i podsmażamy na oleju. Polecam posypać cebulkę solą w trakcie smażenia, staje się wtedy delikatna i lekko słodkawa. Napradę pyszna.
Po kilku minutach, gdy cebula się zeszkli, należy dodać do niej bardzo drobno posiekane pieczarki. Wszystko razem smażymy.
Następnie, po usmażeniu cebuli z pieczarkami, dodajemy do nich wyjęte wcześniej żółtka jajek oraz szczypiorek, 2 łyżki majonezu i pieprz do smaku.
Przygotowana „masą” nadziewamy wydrążone białka jaj. Na samym końcu kładziemy na wierzch każdego jajka gałązki rzeżuchy.
I gotowe!
Napiszcie jak Wam wyszły jajka faszerowane. A może znacie inną wersję tej potrawy, którą możecie się ze mną podzielić :) ?