||||

Grillowanie z piwem Perła, czyli Chmielaki LIVE :)

Pierwszy event kulinarny z ekipą Jak Po Maśle w roli głównej już za nami. Podczas ostatnich Chmielaków Krasnostawskich, na zaproszenie Browarów Perła, mieliśmy niesamowitą przyjemność zorganizować i poprowadzić dwugodzinny show kulinarny. Kosztowało nas to kilka dni przygotowań i dwie nieprzespane noce, spędzone w kuchni na testowaniu przepisów. Ale było warto!

Zapraszam do oglądania najnowszego odcinka Jak Po Maśle Przed Kamerą, w którym zobaczycie 15 minutowy skrót całego wydarzenia :)

Jak Po Maśle na Chmielakach LIVE

Przygotowania

Zaczęliśmy oczywiście od rozstawienia sprzętu, rozpalenia grilla i przygotowania składników. Przez chwilę miałem lekkiego pietra, bo był to pierwszy event, jaki prowadziłem. Jak się później okazało, moje obawy były zupełnie nieuzasadnione, a możliwość występowania przed publicznością, była dla mnie wielką przyjemnością :)
chmielaki perła

chmielaki perła

chmielaki perła

Jakub – asystent reżysera, który jednocześnie pełnił rolę mojego sobowtóra. Ustawialiśmy na niego światło, kamery itp. gdy ja i Paula rozkładaliśmy się z jedzeniem.
chmielaki perła

chmielaki perła

Bardzo szybko zostaliśmy otoczeni przez przechodniów, którzy towarzyszyli nam już do samego końca. Z każdą chwilą dochodziły nowe osoby i zaczęliśmy się obawiać, że zabraknie nam jedzenia dla wszystkich.

chmielaki perła

Szynka wieprzowa w marynacie chili z piwem Perła

Daniem głównym była szynka wieprzowa w marynacie o smaku chili z dodatkiem piwa Perła Chmielowa. Mięso po marynowaniu zostało obtoczone w słodkiej panierce, która dodatkowo wzbogaciła smak.

Marynata do wieprzowiny
– szklanka piwa Perła Chmielowa
– sos chili 250g
– 1 łyżka miodu
– ½ łyżki octu jabłkowego
– pieprz czarny
– 1 łyżeczka musztardy

Mięso marynujemy oczywiście odpowiednio wcześniej, aby wchłonęło przygotowaną przez nas marynatę. Dzięki dodaniu piwa do marynaty, nie ma konieczności polewania nim mięsa w czasie grillowania. Mięso jest smaczniejsze, a my nie marnujemy cennego złocistego trunku, wylewając go na grilla ;)

Posypka do mięsa
– ¾ szklanki brązowego cukru
– 1 łyżka słodkiej papryki
– 1 łyżka czosnku granulowanego
– 1 łyżka soli
– ½ łyżeczki chili
– ½ łyżki pieprzu cayenne
– ¼ łyżki cynamonu

wieprzowina w piwie

wieprzowina w piwie

wieprzowina w piwie

wieprzowina w piwie

Dodatkiem do grillowanego mięsa były szaszłyki wegetariańskie, duszone na grillu. Dopiero na miejscu zorientowałem się, że przygotowanie takiej ilości szaszłyków w tak krótkim czasie, to nie lada wyzwanie. Gdyby nie pomoc ze strony dwóch przemiłych Pań z widowni, to bym chyba nie dał rady. Wielkie dzięki za pomoc!

Dobre jedzenie i dobra zabawa, czyli konkursy

Oczywiście nie mogło obyć się bez konkursów z nagrodami. Zorganizowaliśmy dwie serie konkursów z zagadkami na temat piwa, w których można było wygrać fajne gadżety. Nawet nie wiecie jak wielka jest w naszym narodzie wiedza o tajnikach piwowarstwa.

chmielaki perła chmielaki perła chmielaki perła

Ciasto nasączane piwem

Wielką atrakcja dla wszystkich, a szczególnie dzieci był deser. Ciasto biszkoptowe z dodatkiem przypraw korzennych nasączane piwem Perła Niepasteryzowana, cieszyło się wielkim zainteresowaniem.

Przywykliśmy do tego, że ciasta zwykle nasącza się alkoholem (najczęściej rumem). A dlaczego nie zamienić rumu na piwo? Udowodniliśmy, że nie tyle da się to zrobić, ale również, że efekt tego będzie bardzo smaczny!

Prezentację przygotowania ciasta wzięła na siebie Paula. Jak sama przyznała, trochę się stresowała. Nie tylko był to jej pierwszy raz przed kamerą, a jeszcze do tego przed żywą publicznością. Jak widzieliście na filmie, Paula świetnie sobie poradziła :)

Składniki:

  • ciasto biszkoptowe z przyprawą korzenną a’la piernik
  • marmolada z róży
  • polewa czekoladowa
  • orzechy włoskie (drobno siekane)

ciasto z piwem

Drink/napój piwny

Zadałem widzom pytanie, czy da się zrobić smacznego drinka z piwem. Wszyscy zgodnie odpowiedzieli, że TAK! Znaleźliśmy fajny sposób na połączenie dwóch rodzajów piwa i soku owocowego, zamieniając je w orzeźwiający napój piwny.

Składniki:

  • 0,33l Perły Chmielowej
  • 0,33l Perły Summer
  • 0,33l Soku limonkowego
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny

drink z piwem

To już jest koniec

Dwie godziny minęły jak z bicza strzelił. Rozdaliśmy ok. 150 porcji mięsa oraz ciasta i drugie tyle drinków. Spodziewaliśmy się zainteresowania ze strony przechodniów, ale ilość widzów bardzo pozytywnie nas zaskoczyła. Momentami nie nadążaliśmy z wydawaniem jedzenia :)

Gdy było już po wszystkim, wspólnie z naszą ekipą dołączyliśmy do Chmielakowych biesiadników i raczyliśmy się zimnym piwem.

Krasnystaw, Browary Perła – DZIĘKUJEMY i do zobaczenia za rok! :)

SONY DSC

 

 

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

6 komentarzy

    1. Ale to prawda! Jeszcze przed startem, gdy się rozkładaliśmy, to przeszedł mnie lekki dreszcz niepewności. Leczy gdy tylko włączyliśmy kamery, a ja stanąłem przed żywą publicznością, to poczułem, że będzie super i już dawno powinienem był coś takiego zrobić :)

  1. Paula w końcu przed kamerą :) Bardzo miło. Mięsko napewno przepyszne ciasto pewnie tez aż ślinka cieknie :) szaszłyki mniej bo cebula której nie lubię. Niestety mogę sie obejść smakiem bo raz ze mnie tam nie bylo dwa zaczelam sie odchudzac a taka szynka czy cisto to troche kalorii maja :P musze sie pieczywem chrupkim zadowolic

  2. Muszę przyznać, że Paula świetnie wychodzi przed kamerą, oczywiście Ty Jacku także :) Filmik ekstra, jak zawsze bardzo profesjonalny. No i wykorzystam przepis na marynatę do mięska :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.