||

Pierogi ruskie ze skwarkami (po Chełmsku) – FILM

W dzisiejszym odcinku Jak Po Maśle Przed Kamerą pokażę Wam, jak zrobić pierogi ruskie ze skwarkami. Dlaczego wybrałem taki, a nie inny przepis, dowiecie się oglądając film zamieszczony poniżej. Oprócz przepisu na pierogi dowiecie się także skąd wzięła się ich nazwa, na pewno nie od słowa „Rosja” :)

Składniki na pierogi ruskie

Do przygotowania pierogów potrzebujmy
– 0,5 kg mąki pszennej
– 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
– 2 jajka
– 300g sera twarogowego
– 2 cebule
– kilka plastrów wędzonego boczku
– sól i pieprz
– odrobinę wody

Jak zrobić pierogi ruskie

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski z mąką wbijamy 2 jaja, dodajemy szczyptę soli i jednocześnie dolewając po troszeczku wody mieszamy wszystko widelcem, aż składniki zmienią się w jednolitą masę.

Gdy ciasto jest wyrobione zostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychało.

Teraz zajmiemy się nadzieniem. Zaczynamy od utłuczenia ziemniaków i dodajemy do nich twaróg, a także sól i pieprz. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Następnie dodajemy ją do ziemniaków i sera i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego kółka za pomocą szerokiej szklanki. Warto stolnicę podsypywać mąką, aby ciasto się do niej nie przyklejało. Nakładamy nadzienie na kółka z ciasta i zaklejamy brzegi.

Gdy już ulepimy nasze pierogi wrzucamy je do wrzącej posolonej wody i po ich wypłynięciu gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.

Na koniec ugotowane pierogi okraszamy tłuszczem i skwarkami z wędzonego boczku.

Jestem ciekaw Waszych opinii na temat pierogów i kolejnego odcinka naszego programu :)

pierogi ruskie

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

4 komentarze

  1. ej no! ale ja lubię taki akcent! Przecież sama jestem z Chełma i jestem z tego dumna :) Następnym razem jak będę w domu wpadnę do Was na pierogi ,bo uwielbiaaaaaam, ale sama nie za bardzo potrafię zrobić :D

  2. filmik fajny :) ale ja nie znosze pierogow, ale moj chlopak lubi wiec w przyszlosci pewnie siegne po ten przepis :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.