Pierogi ruskie ze skwarkami (po Chełmsku) – FILM
W dzisiejszym odcinku Jak Po Maśle Przed Kamerą pokażę Wam, jak zrobić pierogi ruskie ze skwarkami. Dlaczego wybrałem taki, a nie inny przepis, dowiecie się oglądając film zamieszczony poniżej. Oprócz przepisu na pierogi dowiecie się także skąd wzięła się ich nazwa, na pewno nie od słowa „Rosja” :)
Składniki na pierogi ruskie
Do przygotowania pierogów potrzebujmy
– 0,5 kg mąki pszennej
– 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
– 2 jajka
– 300g sera twarogowego
– 2 cebule
– kilka plastrów wędzonego boczku
– sól i pieprz
– odrobinę wody
Jak zrobić pierogi ruskie
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski z mąką wbijamy 2 jaja, dodajemy szczyptę soli i jednocześnie dolewając po troszeczku wody mieszamy wszystko widelcem, aż składniki zmienią się w jednolitą masę.
Gdy ciasto jest wyrobione zostawiamy je w misce i przykrywamy ściereczką, aby nie wysychało.
Teraz zajmiemy się nadzieniem. Zaczynamy od utłuczenia ziemniaków i dodajemy do nich twaróg, a także sól i pieprz. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż się zeszkli. Następnie dodajemy ją do ziemniaków i sera i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Ciasto wałkujemy i wycinamy z niego kółka za pomocą szerokiej szklanki. Warto stolnicę podsypywać mąką, aby ciasto się do niej nie przyklejało. Nakładamy nadzienie na kółka z ciasta i zaklejamy brzegi.
Gdy już ulepimy nasze pierogi wrzucamy je do wrzącej posolonej wody i po ich wypłynięciu gotujemy jeszcze przez około 2 minuty.
Na koniec ugotowane pierogi okraszamy tłuszczem i skwarkami z wędzonego boczku.
Jestem ciekaw Waszych opinii na temat pierogów i kolejnego odcinka naszego programu :)
ej no! ale ja lubię taki akcent! Przecież sama jestem z Chełma i jestem z tego dumna :) Następnym razem jak będę w domu wpadnę do Was na pierogi ,bo uwielbiaaaaaam, ale sama nie za bardzo potrafię zrobić :D
To wpadaj kiedy tylko masz ochotę. Tylko daj znać parę godzin wcześniej, abym zdążył ulepić trochę pierogów :)
filmik fajny :) ale ja nie znosze pierogow, ale moj chlopak lubi wiec w przyszlosci pewnie siegne po ten przepis :)
Polecam, często z niego korzystamy :) Po zakończeniu zdjęć zjedliśmy te pierogi i wszystkim osobom na planie bardzo smakowały :)