Ciasto Shrek
To jedno z moich ulubionych ciast. Są 3 ku temu powody. Otóż bardzo łatwo się robi (1), a przez to zawsze się udaję (2) i jest pyszne (3).
Na dużą blachę potrzebujemy:
- 4 jajka
- pół szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki mąki pszennej + łyżka ziemniaczanej
- 900 ml soku Pysio (zielony)
- 3 budynie waniliowe
- 2 galaretki zielone (np. gruszkowe)
- 2 paczki ciastek typu delicje
- 500 ml śmietany 30%
Z jajek, mąki, cukru i proszku do pieczenia ubijamy lekki biszkopt. Przygotowaną formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec puszysty biszkopt – ok. 30 minut w 180°C.
Przy ciastach, które mają masy tężejącą, boki biszkopta owijam folią, aby galaretka etc. nie leciała na boki.
Suche budynie rozpuścić w soku i zagotować ciągle mieszając, wylać na ostudzony biszkopt. Zanim budyń zastygnie ułożyć delicje, schłodzić.
Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić na puch, podczas ubijania dodać rozpuszczoną galaretkę. Śmietanę wyłożyć na ciasto. Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wylać już tężejąca na wierzch.
Przepis w formie filmu dostępny również na YouTube:
coś taki lichy ten Shrek