Tagliatelle z sosem kurkowym
Przepis pochodzi z kalendarza, który dostałam na gwiazdkę od firmy Vorwerk. Dostałam tylko kalendarz, ale może na następne święta przyślą mi w prezencie Thermomix’a. Któż to wie ;)
Dania z makaronu w mojej opinii należą do najszybszych obiadów jakie można zrobić z kilku składników, a przy tym są one bardzo smaczne. Mamy lato, więc na w lasach oraz na lokalnych rynkach i bazarach pojawiają się pieprzniki jadalne, potocznie zwane kurkami. Grzyby te są bardzo cenione w kuchni i chętnie wykorzystywane, zwłaszcza w aromatycznych sosach, a także w postaci marynowanej w słoiku.
Chociaż lubię wybrać się z mężem na grzyby, tak od czasu do czasu, w ramach niedzielnej rekreacji, to kurek jeszcze nie udało mi się znaleźć. Być może w mojej okolicy one po prostu nie występują, trudno mi to jednoznacznie stwierdzić. Brak kurek w lesie nie oznacza, że nie ma ich w sklepach. Wczoraj w jednym z marketów pojawiły się świeże kurki w bardzo przystępnej cenie. Grzechem by było nie skorzystać z takiej okazji :).
Przygotowanie tagliatelle z sosem kurkowym
Porada:
W kuchni najlepsze są kurki świeże. Mrożenie tych grzybów sprawia, że po ugotowaniu są gorzkie. Korzystajmy więc dopóki są w lasach , a na zimę schowajmy je do słoików z zalewą.
Składniki dla 4 osób
- 400 g makaronu tagliatelle
- 1 cebula
- 30 g masła
- 500 g kurek (świeże i oczyszczone)
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej
- szklanka wody
- 1 łyżka mąki
- 250 g śmietany kremówki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Makaron ugotować w osolonej wodzie, a między czasie zając się sosem. Cebulę posiekać w kostkę, wrzucić na patelnie i lekko podsmażyć z masłem. Dodać kurki i sól ziołową. Dusić 4 minuty pod przykryciem na średnim ogniu.
Następnie dodać wodę i mąkę i dalej dusić 8 minut. Na końcu wlać śmietankę, sok z cytryny i przyprawy. Podgrzewać jeszcze 2 minuty, spróbować i w razie potrzeby doprawić do smaku. Makaron rozłożyć na talerze i polać przygotowanym sosem.
Wskazówka: Przygotowane danie można posypać parmezanem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Jak najczęściej przyrządzacie kurki?