eton mess
||

Eton Mess czyli truskawki w śmietanie

eton mess

Dzisiaj na deser serwuję Eton Mess. Jest nie tylko smaczny (bo kto nie lubi truskawek w bitej śmietanie?) ale robi się go w 5 minut. Pierwszy raz miałam okazję wypróbować deser w ubiegłym roku podczas warsztatów z Tomkiem Woźniakiem i od razu podbiło moje serce. Oczywiście nie mówię o Tomku, tylko o tym wspaniałym deserze ;). Truskawki fajnie przełamują kremową śmietanę, a bezy miło kruszą się i rozpływają w ustach.

Jeśli jeszcze nie jedliście, musicie się pospieszyć, bo truskawki powoli zaczynają się kończyć. A gdy tak się stanie, Eton Mess musicie wypróbować z borówkami amerykańskimi.

Składniki:

  • garść truskawek
  • 300 ml bitej śmietany
  • pół opakowanie bez
  • 2 łyżki cukru pudru

Truskawki opłukać, następnie odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Ładniejsze odłożyć do ozdoby. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem. Bez lekko rozkruszyć i razem z truskawkami dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać i rozłożyć do kokilek. Na wierzch wyłożyć truskawki i przyozdobić listkiem mięty.

Prawda, że łatwe?

 

Czerwone owoce w roli głównejTruskawkowy zawrót głowy 2013Desery z truskawkami
Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.