ciasto krówka
||

Karmelowe ciasto krówka – krok po kroku

ciasto krówka

Ciasto krówka znane jest mi z produktu instant pewnej firmy, jednakże nigdy nie kupiłam owego ciasta. Miałam jednak przyjemność kilka razy jeść je „w gościach”. Wspominając tamte chwile, poszukałam w internecie domowej wersji tego smakołyku. Najbardziej przypadł mi do gustu przepis Dorota Smakuje, chociaż trochę go zmieniłam.

Ciasto wyszło mi bardzo puszyste, ale to dzięki nielegalnym i świeżym jajkom. Otóż w jajka zaopatrzam się nie w sklepie, tylko biorę je prosto od kury. Takie jajka na swej skorupce nie mają wybitej klasy, a cytując W. Cejrowskiego „…są nielegalne”. Od siebie dodam, że jak żadne inne ubijają się wspaniale, co widać na załączonym zdjęciu. Niektórzy oddzielnie ubijają białka, potem żółtka i łączą. Ja nie wchodzę w takie szczegóły, tylko od razu ubijam całe jaja.

ciasto krówka

Niezbędne składniki

Z podanych składników wypełnimy blachę 25×30 cm
Ciasto:

  • 5 jajek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru + pół szklanki wody na karmel

Krem:

  • 1 duży budyń waniliowy
  • 600ml mleka
  • 2-3 łyżki cukru (jeśli budyń jest bez cukru)

Polewa:

  • 200 g krówek
  • 50g masła
  • płatki migdałowe

Ciasto krówka – krok po kroku

Na początku warto przygotować karmel. Cukier wsypać na patelnie, włączyć gaz i pozwolić mu się rozpuścić. Od czasu do czas mieszać. Powstanie gęsta brązowa maź, o konsystencji miodu. Uwaga: nie próbować karmelu i nie dotykać – można się poparzyć, bo jest bardzo gorący. Do karmelu dodać pół szklanki wody i delikatnie mieszać aby równomiernie się rozpuściło. Nie jest to łatwa czynność, bo powstaną grudki. Można odstawić na jakiś czas, a cukier (karmel) na pewno się rozpuści. Wyłączyć gaz i ostudzić.

ciasto krówkowe

Jajka ubić z cukrem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i powoli dodać do jajek – wymieszać drewnianą łyżką lub silikonową łopatką powoli dosypując mąkę. Na końcu wlać karmel rozpuszczony z wodą i wymieszać. Piekarnik nagrzać wcześniej do temp. 180° C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto w wstawić do pieca. Czas pieczenie około 30 minut.

Ciasto wyjąć z formy i pozwolić mu odparować. Gdy będzie już zimne przekroić na dwie części. Ja robię to przy pomocy nitki, uprzednio nacinając wokoło.

ciasto krówka

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu i jeszcze ciepły wylać równomiernie na przekrojony blat ciasta i szybko przykryć górną częścią.

ciasto krówkowe

Na rozgrzaną suchą patelnie wrzucić migdały w płatkach. Mieszać do momentu aż się dobrze zarumienią. Trzeba uważać aby się nie przypaliły. Teraz możemy przejść do sporządzenia polewy krówkowej.

krówki

Krówki kroimy, wrzucamy do rondelka razem z masłem. Na małym ogniu topimy masę. Od razu mówię, że masa nie będzie jednolita. Gdy krówki się rozpuszczą, wyłączamy gaz i mieszamy, bo gdy zacznie  stygnąć masło, cała masa nabierze jednolitej konsystencji. Od razu  można polać ciasto i posypać płatkami migdałowymi.

ciasto z krówką

Ciasto jest od razu gotowe do spożycia. Można kroić i jeść!

ciasto krówka

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

4 komentarze

  1. Jesli mozna dodac
    To ja do budyniu dodaje 5 deko masla i miksuje wtedy wychodzi jakby krem,ale wczesniej go studze, tz ten budyn
    I jeszcze robie poncz do ciasta z herbaty i dodaje nieco alkoholu i wczesniej zanim naloze budyn naponczuje dol ciasta naloze budyn przykryje gore i znow skropie ponczem i dopiero daje polewe,bez ponczu jest dla mnie za suche ale to rzecz gustu

    1. Nie powinna. Budyń wylewałam lekko ostygniety, a wiec dość gesty. Przypomnę tylko, ze 600 ml mleka jest przeznaczone na duży budyń. W razie czego mozna dodać troche skrobi ziemniaczanej przed ugotowanej, ale ja nie dawałam.

  2. Zawsze mam problem z robieniem masy krówkowej, bo połowę zjem przed wyłożeniem na ciasto…. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.