Przepis na kopytka ziemniaczane – dużo zdjęć
Kopytka. Cóż można o nich napisać? Chyba każdy Polak przynajmniej raz w życiu je jadł. Niby nic specjalnego, ot kluski z ziemniaków i mąki, ale coś w nich jest. Kopytka można jeść na wiele sposobów. Najczęściej podaję je z cebulką smażoną na maśle, ale dziś przygotowałam je inaczej, bo z sosem grzybowym.
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej + do podsypania
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 jajko
- pół łyżeczki soli
Kopytka ziemniaczane – przygotowanie krok po kroku
Ziemniaki ugotować, ostudzć i zmielić. Najłatwiej zrobić to przez praskę lub tłuczkiem.
Teraz trzeba wymieszać ziemniaki z pozostałymi składnikami. Ja robię to w misce.
… i najlepiej ręką:)
Masę trzeba szybko wyrobić, aby ziemniaki nie „wchłonęły” mąki. Uformować długie paluchy i kroić nożem na paski. Pamiętajcie o podsypaniu deski/blatu mąką, ponieważ kopytka lubią się przyklejać.
W garnku zagotować wodę, można dodać łyżkę oliwy i odrobinę soli. Kopytka wrzucać na wrzątek i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Ugotowane kopytka polać sosem. Wybornie smakują odsmażane.
Jestem bardzo ciekawa z czym najczęściej jecie kopytka? Podzielcie się swoimi przepisami.