Mini pierogi ze szpinakiem i serem pleśniowym
Przyszedł czas na pierogi ze szpinakiem. Przy okazji przygotowywanie ruskich specjałów, celowo zrobiłam ciasto z podwójnej porcji, aby wypróbować przepis ze szpinakiem. Pierogów nie sklejałam tradycyjne, tylko posłużyłam się moją kratką. Pierogów wyszła mała porcja, ponieważ mój mąż nie przepada za serem pleśniowym, więc z góry wiedziałam że będę je jeść sama.
Ciasto na pierogi
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 1 jajo
- szczypta soli
Farsz – składniki
- szpinak świeży
- 2 ząbki czosnku
- kawałek sera pleśniowego lazur (może też być feta)
- pieprz
- 2 łyżki śmietany 18 % (ja nie dałam)
Sposób przygotowania
Jak już wspomniałam ciasto przygotowałam z podwójnej porcji. Tak przygotowałam ruskie dla wszystkich i ze szpinakiem tylko dla mnie:)
Jednak w trakcie formowania pierogów zdałam sobie sprawę, że ciasta mi zostanie. Nie byłam pewna czy można je mrozić i zapytałam na Facebooku. Jakże była szybka reakcja kilku internautek (dzięki dziewczyny!). Upewniłam się, że ciasto takie można mrozić, a co ciekawsze rozwiązanie: można posiekać surowe ciasto na kluseczki, podsuszyć u zamrozić. Genialny pomysł gdy lubimy rosół.
Tak więc, przechodząc do naszych dzisiejszych pierogów ze szpinakiem podam źródło przepisu. Recepturę wzięłam z bloga Potrawy regionalne.
Składniki na ciasto zagniatamy. Szpinak myjemy i siekamy. Wrzucamy na patelnie, podlewamy łyżką wody i smażymy.
Dodajmy rozgnieciony czosnek, mieszamy. Po chwili dodajemy ser i pieprz.
Farsz można posolić, jednak dla mnie ser jest wystarczająco słony, aby go jeszcze dosalać. Na końcu dodać śmietanę i wymieszać.
Moją kratkę posypałam mąką, aby łatwiej wyjmować pierożki. Ciasto należy rozwałkować na nieco większy płat niż wielkość kratki.
Wyłożyć nadzienie i przykryć drugim plackiem ciasta.
Pierogi wyjąć z foremki. Można to zrobić na dwa sposoby. Przecisnąć na wylot lub oderwać do góry. ruga metoda jest bardziej niebezpieczna, bo ryzykujemy, że pierożek się rozklei. Z kolei przy przeciskaniu pierożków na wylot nabierają one ładnego owalnego wyglądu. Sami zobaczcie.
Pierogi wyjąć z foremki. Można to zrobić na dwa sposoby. Przecisnąć na wylot lub oderwać do góry. ruga metoda jest bardziej niebezpieczna, bo ryzykujemy, że pierożek się rozklei. Z kolei przy przeciskaniu pierożków na wylot nabierają one ładnego owalnego wyglądu. Sami zobaczcie.
Pierogi wrzucamy na wrzątek z łyżką oleju. Jak dla mnie najlepiej smakują podsmażone.
Bardzo spodobala mi sie Twoja forma do pierogow. Mam pytanie czy ona jest z aluminium,plastiku czy moze jeszcze inna. Sa rozne na rynku i nie wiem ktora wybrac. Czy naprawde tak dobrze sie sprawdza?
Pozdrawiam
Moja jest chyba ze stopu aluminium i czegoś jeszcze (dosyć lekka, ale nie jak samo aluminium). Forma jest bardzo stara. Znalazłam ją w domu u babci. Od lat nikt jej nie używał. Sama też nie często z niej korzystam, ale fantastycznie sprawdziła się jak robiłam krakersy: https://www.jakpomasle.pl/okazjonalna/krakersy-z-chilli-przekaska-nie-tylko-dla-kibica/
Lubię takie różne gadżety kuchenne i wolę mieć tą foremkę niż nie mieć, bo wiem, że może się przydać.
Pozdrawiam:)
Witam Paulo, Twoja forma jest „obszerniejsza” od mojej. Moja ma kształt owalny i wychodzi z niej na raz 19 sztuk 5 cm. pierożków, pozdrawiam serdecznie :)
Urszula-prostepotrawy
Dziękuję za informację. Na zdjęciu wydawało mi się, że są podobnej wielkości. Pozdrawiam:))
Dziękuję za informację. Na zdjęciu wydawało mi się, że są podobnej wielkości. Pozdrawiam:))
Witam Paulo, Twoja forma jest „obszerniejsza” od mojej. Moja ma kształt owalny i wychodzi z niej na raz 19 sztuk 5 cm. pierożków, pozdrawiam serdecznie :)
Urszula-prostepotrawy
Pyszne pierożki, szpinak i ser pleśniowy to bardzo zgrana para :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Pyszne pierożki, szpinak i ser pleśniowy to bardzo zgrana para :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
Woow, fajna foremka!
Dziękuję:)
Jest stara jak świat, ale retro zawsze jest w modzie i najważniejsze, że spełnia swoją funkcję.
Dziękuję:)
Jest stara jak świat, ale retro zawsze jest w modzie i najważniejsze, że spełnia swoją funkcję.
Bardzo fajny przepis. Zachęcam do udziału w konkursie polskie przysmaki z mąki i ziemniaków.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Dziękuję za zaproszenie.
Gotowe:)
Dziękuję za zaproszenie.
Gotowe:)