Ogniste skrzydełka z kurczaka – na grilla
Dziś piątek i dla niektórych zaczął się już długi majowy weekend. Kosztem 3 dni urlopu możemy w tym roku cieszyć się aż 9 dniami wolnego od pracy. Co można robić w tak długi weekend? Jeśli pogoda dopisze Polacy na pewno nie zawiodą z grillowaniem.
Dziś przygotowałam ogniste, a nawet diabelskie skrzydełka. Nasza potrawa została upieczona w piekarniku, ale z powodzeniem nada się na grilla. Przepis jest banalnie prosty, bo mięso trzeba tylko otoczyć w posypce i upiec. Do przygotowania użyłam gotowej mieszanki, która bardzo nam przypadła do gustu – „Diabelska posypka” . Tak powstały diabelskie skrzydełka.
Skład posypki
- czerwona papryka słodka
- papryka ostra
- gorczyca biała
- gorczyca czarna
- pieprz czarny
- cukier
- cebula
oraz
- skrzydełka z kurczaka
- łyżka oleju
Skrzydełka z kurczaka w diabelskiej posypce
Mięso należy umyć i pociąć na 3 kawałki – najmniejszy bez mięsa wyrzucić. Osuszyć kąski papierowym ręcznikiem.
W małym spodku wymieszać olej z mieszanką przypraw i wysmarować tą pastą mięso ze wszystkich stron.
Tak przygotowane skrzydełka schować do lodówki. Mięso powinna trochę poleżeć, aby dobrze się zamarynowało i nabrało mocy.
Gdy grill będzie już rozgrzany, skrzydełka z kurczaka wykładać na tackę i przykryć folią aluminiową, aby zatrzymywała ciepło. Tak samo piec w piekarniku (ok. 50 minut w zależności od ilości mięsa), a na ostatni kwadrans zdjąć folię, aby się z góry podpiekło.
A ponieważ dzisiaj jest piątek, to przygotowuję już kolejną porcję skrzydełek z kurczaka w diabelskiej posypce. Na jutrzejszego grilla z przyjaciółmi będzie jak znalazł. Już się nie możemy doczekać. Świeże powietrze, dobre jedzenie, smaczne drinki i miłe towarzystwo. Wspaniały przepis na udany weekend. :)
A u Was kiedy zaczyna się sezon grillowy? :)
Uwielbiam skrzydelka z kurczaka, dlatego ten wpis przyciagnal moja uwage! Ja robie je w piecu halogenowym, ktory pelni rowniez funkcje grilla elektrycznego. Twoj przepis wyprobuje i podpinam sie pod pytaniem przedmowcy, gdzie mozna kupic gorczyce? Pozdrawiam, Martyna
Taki piecyk ma właśnie moja teściowa i też wszystko w nim piecze. Mięso jest soczyste i ładnie upieczone. Co do gorczycy to też się nie spotkałam z nią w sklepach stacjonarnych, ale jest dostępna w internecie. Pozdrawiam:))
Uwielbiam skrzydelka z kurczaka, dlatego ten wpis przyciagnal moja uwage! Ja robie je w piecu halogenowym, ktory pelni rowniez funkcje grilla elektrycznego. Twoj przepis wyprobuje i podpinam sie pod pytaniem przedmowcy, gdzie mozna kupic gorczyce? Pozdrawiam, Martyna
Jeszcze w tym roku grilla nie robiliśmy, a majowy weekend to prawie synonim tej kuchni. Mieszanka wydaje się ciekawa, tylko nie spotkałem czarnej gorczycy w handlu, ale teraz dokładniej poszukam. Przepis na pewno wypróbuję i poproszę jakiś dobry sposób na karkówkę albo jeszcze lepiej kaszankę, którą uwielbiam, z grilla.
Przyznaję, że u nas też nie spotkałam czarnej gorczycy, tym bardziej zaciekawiła mnie ta mieszanka. Przyprawę kupiłam w galerii handlowej w Lublinie na jednym ze straganów, gdzie dostępna była żywność regionalna i różne rękodzieła. A przepisy na grilla jeszcze się pojawią. Zaglądaj do Nas regularnie:)
Przyznaję, że u nas też nie spotkałam czarnej gorczycy, tym bardziej zaciekawiła mnie ta mieszanka. Przyprawę kupiłam w galerii handlowej w Lublinie na jednym ze straganów, gdzie dostępna była żywność regionalna i różne rękodzieła. A przepisy na grilla jeszcze się pojawią. Zaglądaj do Nas regularnie:)