surówka z awokado
||

Sałatka z awokado i sosem Winegret

sałatka z awokado

Zima się skończyła, wiosna zagościła, a wielkimi krokami zbliża się lato. Aby lato szybciej zagościło w moim domu, na stole pojawiła się sałatka z awokado i sosem winegret. Nie wiem jak wy, ale ja po długiej zimie potrzebuję słońca, jak w żadną inną porę roku.

Słońce padające na naszą skórę przyczynia się do syntezy witaminy D. Z kolei wiosna to idealna pora roku na odchudzania, oczyszczanie organizmu oraz zadbanie o lepszą kondycję fizyczną. To pierwsze raczej mnie nie dotyczy, ale pozostałe dwa zadania zaczęłam małymi krokami wprowadzać w swoje życie o czym dowiecie się czytając bloga. I pamiętajcie: Dbać o ciało to dbać o duszę:)

Postanowienie numer jeden: Świeże owoce i warzywa codziennie! Dziś przygotowałam bardzo łatwą surówkę, która bogata jest w NNKT czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe.

Sałatka z awokado – składniki

  • sałata lodowa
  • pomidor
  • awokado
  • szczypiorek

Sos winegret – składniki

  • oliwa (150 ml)
  • ocet z białego wina (50 ml)
  • sól,
  • pieprz
  • koperek

Sałatę umyć. Jeśli użyjecie salaty lodowej, po umyciu możecie ją połamać i dopiero odwirować w wirówce do sałaty. W przypadku sałaty masłowej, ja łamię lub kroję (chociaż sałata nie lubi noża) po odwirowaniu. Kolejność nie wpływa na smak, ale taką sobie przyjęłam kolejność. Pomidora umyć i pokroić. Awokado opłukać, obrać ze skóry, przekroić, wyjąć pestkę i pokroić w kostkę. Na talerze ułożyć połamaną sałatę, na nią pomidora i awokado. Sałatę polać przygotowanym sosem winegret.

Sos Winegret

W przygotowaniu tego sos najważniejsze są proporcję. Ilość octu z białego wina i oliwy powinna mieć stosunek 1:3 czyli na łyżkę, szklankę czy kubek octu należy dodać trzy łyżki, szklanki lub kubki oliwy. Odmierzanie odpowiedniej ilości tym samym naczyniem ułatwi sprawę. Moja porcja sosu przygotowana jest z 50 ml octu i 150 ml oliwy.

sos winegret

Odmierzone ilości octu i oliwy wlewamy do małego słoika. Dodajemy sól, pieprz, szczelnie zakręcamy i wstrząsamy aż obie fazy – tłuszczu i octu dokładnie się połączą. Powstanie emulsja o jednorodnej konsystencji. Sos jest prawie gotowy. Teraz możecie dodać przyprawy według własnego upodobania. Mogą to być zioła lub np. musztarda. Sałatka z awokado i sosem winegret gotowa! Prawda, że łatwe?

A jakie są Wasze pomysły na przywołanie lata na talerzu? :)

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.