Ciasto bananowe – Banoffiee Pie z kokosem
Dziś będzie wyjątkowe ciasto: ciasto bananowe, znane jako banoffie pie. Inspiracją do przygotowania ciasta bananowego był konkurs margaryny „Kasia”. Dodatko mąż mąż od dłuższego czasu dopominał się o tartę, to miałam podwójny powód do jej przygotowania.
Ciasto przypomina słynne Banoffee Pie, ale moja tarta jest z kokosem, który wspaniale łączy się z delikatnymi bananami. Moja forma na tartę widoczna na zdjęciu ma 29 cm średnicy (IKEA, SMARTA 25,99 zł) i na taką podaję proporcje składników
Ciasto bananowe – składniki:
- 125 g margaryny Kasia
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- puszka karmelu o smaku kokosowym (np.Helios)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g wiórek kokosowych
- pół szklanki cukru
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 4 duże banany
- sok z połówki cytryny
Połączyć mąkę pszenną, Kasię, żółtka, 2 łyżki cukru i proszek do pieczenia. Zagnieść gładkie ciasto, schłodzić minimum 30 minut w lodówce. Formę na tartę posmarować tłuszczem i wylepić dno oraz boki na wysokość 3 cm. Piec 20 minut w temp 150 stopni z termoobiegiem (180 stopni bez termoobiegu). Po upieczeniu ostudzić.
Z białek i pozostałego cukru ubić pianę na sztywno, pod koniec ubijania dodać dodać skrobie oraz wiórki. Upiec bezowo-kokosowy wierzch ciasta (140 stopni – 20 stopni) w takiej samej formie co ciasto.
Na wystudzone ciasto wyłożyć skropione sokiem i przepołowione banany, następnie rozsmarować karmel kokosowy i przykryć „bezową” czapką.
Ciasto można posypać kakaem. Najlepiej smakuje za kilku godzinach jak całość nieco zmięknie, wtedy ciasto rozpływa się w ustach. Idealne do małej czarnej.
Wygląda obłędnie apetyczne!! :)
Dziękuję :)
@anulaxxx
Ja zamiast diety polecam duzo sexu, bo wtedy w przyjemny sposob mozna spalic kalorie :D
szkoda ze ja wiecznie na diecie, to musi byc duzo kalori