Pancakes z malinami
Moje Pancakes’y nie powstały spontanicznie. Zaczęło się od gry Papa’s Pancakeria znalezionej na JoeMonster. Po wirtualnie usmażonych naleśnikach przyszedł czas na prawdziwe.
Pancakes to cienkie, okrągłe i małe naleśnik, zrobione z ciasta z dodatkiem środków spulchniających i smażone bez tłuszczu. Archeologiczne dowody wskazują, że naleśniki to prawdopodobnie najwcześniejsze i najbardziej powszechne rodzaje żywności zbóż jedzone w prehistorycznych społeczeństwach. Wykorzystywano mąki nasion zmieszane z mlekiem i jajami, pieczone na gorącym kamieniu lub w płytkich garnkach glinianych na otwartym ogniu, a wszystko po to oby tworzyć smaczny i pożywny posiłek.
Przepis:
- szklanka mąki pszennej
- szklanka maślanki
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno być dosyć gęste. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku oleju.
Pancakes’y można podawać z wieloma dodatkami. Ja akurat pokusiłam się na maliny, które o tej porze roku są tylko mrożone.
Sos malinowy:
- filiżanka malin mrożonych
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka wody
Maliny bardzo szybko się rozmrażają, ale można je wyjąć wieczorem i wstawić do lodówki. Przy pomocy widelca rozgnieść maliny z cukrem, dodać łyżeczkę wody i wymieszać. Gotowym sosem polewać Pancakes’y.
Pancakes’y smakują jeszcze lepiej niż wyglądają, a zdjęcia mówią same za siebie. Idealna propozycja na sobotnie śniadanie z kawą.
Są przepyszne. Zrobiłam je wczoraj i dzisiaj. Ale niestety nie potrafię tak ich przewrócić by nie rozrywały się. Masz na to jakąś radę?
uwielbiam pancake, teraz to dobre z truskawkami, niebo…
ale tak bez jajek..?
Oh, zapomniałam. Trzeba dodać 1 jajo:)
Zajebiste! Jeszcze zeby mi ktos zrobil