||

Ciasto marchewkowe przepis z niespodzianką

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe? Czemu nie! Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Najlepsze ciasto marchewkowe wychodzi z młodych, wiosennych karotek, ale skoro zima trzyma, to musiałam posiłkować się kupionymi w supermarkecie.

Pierwszy raz piekłam tego rodzaju ciasto i przyznam szczerze, że miałam pewne obawy, czy się uda. Ale jak widać na załączonych fotografiach moje obawy były nieuzasadnione. Ciasto wyszło doskonale, było wilgotne o pięknym żółtym kolorze. Wierzch ozdobiłam słodką polewą o smaku ajerkoniaku, która przyjemnie podkreśliła delikatny smak ciasta.

Zanim przejdę do przepisu wspomnę, że marchew sama w sobie jest bardzo ciekawa. W szkole uczono nas, że to pospolite warzywo z rodziny selerowatych, które przez lata było wykorzystywane na wiele sposobów w kuchniach całego świata. Problem pojawił się ostatnio, gdy Portugalczycy chcieli sprzedawać swój specjał jakim jest dżem marchewkowy. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej produkty unijne muszą mieć takie same oznaczenia na etykietkach we wszystkich krajach członkowskich. W związku z tym, aby dostosować produkcję dżemu marchewkowego do norm unijnych, przemianowano marchew z warzywa na owoc.

 

ciasto marchewkowe

 

Składniki

  • 4-5 marchewek
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • polewa ajerkoniakowa

 

Przygotowujemy ciasto marchewkowe

Zaczynamy od ubijania jajek z cukrem na puch. Gdy masa będzie już sztywna należy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodajemy starte marchewki i ponownie mieszamy.

Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180° C. Tortownicę smarujemy tłuszczem (tylko dno) i wykładamy na cią ciasto, wyrównujemy całą powierzchnię. Pieczemy przez 45 minut.

Teraz pewnie zapytacie, jaka jest ta tytułowa niespodzianka? Niespodzianką było samo ciasto marchewkowe. Zrobiłam je w tajemnicy przed mężem i nie zdradziłam składu do momentu, gdy zjadł pierwszy kawałek. Nie mógł uwierzyć, że ciasto marchewkowe (zrobione z owocu, który jest warzywem… albo odwrotnie) może być słodkie i tak ciekawie smakować. Dopiero zdjęcia go przekonały, taki z niego niedowiarek.

Jak Wam się podoba moje ciasto? Chętnie poznam Wasze doświadczenia z ciastem marchewkowym :)

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

12 komentarzy

  1. Hm… przepis ciekawy, ale brakuje mi tutaj cynamonu, ja osobiście bardzo lubię połączanie marchewka + cynamon. ; )

  2. Hm… przepis ciekawy, ale brakuje mi tutaj cynamonu, ja osobiście bardzo lubię połączanie marchewka + cynamon. ; )

  3. nie przepadam za ajerkoniakiem :/ zastąpiłabym to np. mleczkiem karmelowym z SM Gostyń :)
    i wtedy mmm niebo w gębie!

    1. Akurat taką miałam w domu, ale smakowała ciekawie z tym ciastem, ale mleczko karmelowa też byłoby pyszne.

  4. Do srodka koniecznie orzechy wloskie,rodzynki i cynamon. A polewa standardowa przy ciescie marchewkowym jest robiona z serka philadelphia i cukru pudru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.