||

Pizza Neapolitańska z sosem Basilico Łowicz

pizza neapolitańska neapolitana

Prezentujemy dzisiaj drugi przepis z serii dań z udziałem sosów Łowicz. Jak to u mnie często bywa, nie idę na łatwiznę i szukam innego zastosowania danego produktu, niż to jakie podaje jego producent na opakowaniu. Ponieważ tym razem testujemy sos włoski Basilico Łowicz, to od razu przyszło mi do głowy, że zrobię pizzę. Mój wybór padł na pizzę neapolitańską, która jest nie tylko niezwykle łatwa w przygotowaniu, ale jednocześnie bardzo smaczna.

Lista głównych składników niezbędnych do przyrządzenia pizzy neapolitańskiej jest krótka i składa się tylko z dwóch pozycji, czyli pomidorów i sera (pomijając oczywiście ciasto). Pierwszą tego rodzaju pizzę zrobiłam, gdy miałam około 14 lat, gdyż nie wymagała posiadania w lodówce wielu produktów. Pamiętam, że ciasto wyrosło jak piana z piwa, czyli na dwa palce. W smaku nie była wcale taka najgorsza, ale z biegiem lat nabierałam doświadczenia i coraz lepiej mi ona wychodziła.

Obecnie wypracowałam sobie bardzo fajny przepis na ciasto do pizzy, który nie bez powodu nazwałam „Idealnym przepisem na ciasto do pizzy”. Ciasto przygotowane zgodnie z tą recepturą jest elastyczne, miękkie i ładnie rośnie. Pizza zawsze wychodzi tak jak chcę.

pizza neapolitańska

Składniki pizza neapolitana

Składniki na ciasto (2 pizze):

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 60 g drożdży piekarskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli kuchennej

oraz

Pizza neapolitańska – sposób przygotowania

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i wymieszać z pozostałymi składnikami. Zagnieść na gładką masę. Miskę z ciastem odstawić na 30 minut, aby podrosło. Po upływie tego czasu podzielić ciasto na dwie części, jedną z nich rozwałkować.

Rozwałkowana pizza powinna również chwilę postać, aby lekko podrosła (nie jest to niezbędne). Zanim przygotujemy pozostałe składniki, to i tak nasze ciasto zdąży lekko spulchnieć.

pizza neapolitańska

Na rozwałkowanym placku rozsmarowujmy małą łyżeczką sos Basilico Łowicz, dzięki czemu smak placka staje się bardziej pełny i wyrazisty. Pomidory dokładnie myjemy, kroimy i pokrywamy nimi całą powierzchnię pizzy.

pizza neapolitańska

Czosnek siekamy na bardzo drobne kawałki, a następnie posypujemy nim pomidory. Odradzam stosowanie czosnku w proszku, którego smak jest nienaturalny i tylko zepsuje nam dobrą pizzę.

pizza neapolitana

Przy pomocy tarki i męża zetrzeć ser i równomiernie posypać nim nasza pizzę. Jeżeli nie mamy męża, to może go zastąpić inny osobnik płci męskiej. W ostateczności wykonujemy tę czynność samodzielnie.

Całość można posolić i popieprzyć wg własnego upodobania i smaku. Piekarnik nagrzać do 190° C i piec pizzę około 15 minut.

Upieczoną pizzę polewamy sosem Basilico Łowicz i koniecznie posypujemy świeżym oregano.

pizza neapolitańska

Podsumowując: pizza neapolitańska wyszła genialna w swojej prostocie. Świeże oregano i czosnek doskonale podkreślały smak pomidorów. Ponieważ dobry sos to w przypadku pizzy połowa sukcesu, miałam pewne obawy czy wykorzystanie gotowego będzie dobrym pomysłem. Okazało się, że moje obawy były nieuzasadnione i sos Basilico Łowicz swietnie się sprawdził. Jego smak był bogaty i świeży, czyli taki jakiego oczekiwałam. Myślę, że teraz będzie nam często towarzyszył jako składnik pizzy.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.