||

Makaron penne z sardynkami i sosem Łowicz Puttanesca

makaron penne

W nawiązaniu do wczorajszej zapowiedzi Jacka na Facebooku z radością potwierdzam, że w ostatnich dniach nawiązaliśmy ciekawą współpracę z marką Łowicz. Z tej okazji będziemy chcieli przybliżyć Wam nowości produktowe jakie ta marka przygotowała. Przez najbliższe 3 tygodnie, w każdy poniedziałek, będę publikować przepis na potrawę z udziałem różnych sosów. Dziś „na warsztat” trafił makaron penne z sardynkami i sosem Puttanesca.

Co do samych sosów, to były one dla mnie dużą niespodzianką. Tego typu gotowe „słoikowe” sosy innej marki jadałam już wcześniej w liceum i na początku studiów, czyli wtedy gdy nie miałam czasu na prawdziwe gotowanie. Niestety bez względu na to, jaki sos w słoiku kupiłam, prawie zawsze smakował tak samo. Co prawda nie pamiętam ich składu ale wiem, że wciąż są w sprzedaży i każdy zainteresowany może łatwo sprawdzić co się w nich znajduje.

Gdy dostałam pakiet produktów od Łowicza, od razu otworzyłam pierwszy słoik i z pewną rezerwą spróbowałam jego zawartości. Ku mojemu zaskoczeniu sos miał naturalny i charakterystyczny dla pomidorów smak, dokładnie jak przecier. Być może jestem w tym momencie bardzo subiektywna ale uważam, że sos jest lepszy od wielu swoich konkurentów ze sklepowych półek.

sos puttanesca łowicz

Producent umieścił na opakowaniu sugerowany przez siebie sposób przygotowania, który jest prosty i szybki: ugotować makaron, dodać sos i można podawać do stołu. Jak na blogerkę kulinarną przystało postanowiłam, że nie pójdę na łatwiznę i poeksperymentuję trochę z sosami Łowicz. Dzięki temu będę mogła pokazać, jak w fajny i ciekawy spoób ugotować smaczny obiad z udziałem gotowych sosów pomidorowych.

Na pierwszy ogień poszedł sos Puttanesca, do którego dodałam sardynki i paprykę, a całość uzupełnił makaron penne.

Składniki dla 3 osób

  • sos włoski Puttanesca Łowicz
  • 300 g makaronu penne
  • puszka sardynek w pomidorach
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • łyżka oliwy

Przygotowujemy makaron penne z sosem Puttanesca

Makaron ugotować al dente. Na łyżce oliwy podsmażyć posiekany czosnek i dodać sardynki. Mieszać i smażyć.

sos puttanesca

Dodać sos ze słoika i pokrojoną w paski paprykę. Na małym gazie podgrzewać całość kilka minut, od czasu do czasu mieszając.

makaron penne

Na gorący makaron penne wyłożyć sos i wymieszać.

Przygotowanie dania zajęło około kwadransa, czyli mniej więcej tyle, ile trwa ugotowanie makaronu. Nawet kuchenni amatorzy i najwięksi lenie, jak mój mąż, będą mogli szybko i łatwo przygotować smaczny obiad korzystając z sosu  Puttanesca marki Łowicz. Całość świetnie się komponuje ze sobą, nie trzeba kupować wielu dodatkowych składników, ponieważ większość tego co jest potrzebne znajduje się już w słoiku.

Dużym i zarazem pozytywnym zaskoczeniem jest smak, który jest bardzo naturalny i świeży. Bez trudu można było wyczuć pomidory, oliwki i różne przyprawy. Był zupełnie różny od charakterystycznego, chemicznego smaku innych sosów tego typu, z którymi miałam do czynienia w przeszłości.

Na koniec wspomnę jeszcze, że Jackowi i mi bardzo  spodobało się opakowanie nowych sosów. Biała etykieta, taka trochę w styli vintage, robi bardzo pozytywne wrażenie i przyciąga wzrok. Przecież liczą się nie tylko wrażenia smakowe ale i wzrokowe :)

Smacznego :)

 

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

4 komentarze

    1. Bardzo nam miło, że się podoba i smakuje :) Zapraszamy do częstych odwiedzin, tym bardziej, że nowe wpisy będą ukazywały się coraz częściej a nawet codziennie.

      Ale to nie jedyna nowość jaką przygotowaliśmy. Wkrótce zaskoczymy jeszcze kilkoma ciekawymi pomysłami, jakich jeszcze żaden blog nie miał u siebie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.