Tortilla z wieprzowiną i fasolą
Wszystkim osobom, które nie wyborażają sobie życia bez fast foodów polecam własnoręczne przygotowanie tortilli, która jest nie tylko bardzo prosta w przygotowaniu, ale także zdrowa. W przeciwieństwie do tortilli z Maca lub baru szybkiej obsługi, przygotowana samodzielnie tortilla nie jest bombą kaloryczną i zawiera jedynie świeże składniki.
Do przygotowania czterech tortilli potrzebujemy:
- 200g mielonej wieprzowiny
- 4 placki jęczmienne
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- krojone pomidory – 1 puszka
- kukurydza – ok. 100g
- czerwona fasola z puszki – ok 100g
- 1/4 główki kapusty pekińskiej
- 1/2 ogórka
- 1/4 główki czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli
- przyprawy: sól, pieprz, papryka chilli, oregano, bazylia
Sposób przygotowania:
Mięso mielone podsmażamy na patelni do momentu, gdy zacznie być kruche i rumiane. Następnie dodajemy do niego cebulę oraz czerwoną fasolę z puszki, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy. Gdy cebula zrobi się miękka, dodajemy do całości pomidory krojone z puszki, koncentrat, czosnek i przyprawy. Wszystkie przyprawy, a w szczególności chilli, dozujemy wg własnych upodobań w zależności od tego, jak ostre dania lubimy. Wszystko razem dusimy na patelni przez ok. 7 minut, aby poszczególne smaki się ze sobą połączyły.
Zanim zaczniemy zwijać placek polecam podgrzanie go przez minutę w mikrofalówce, dzięki czemu nie tylko będzie ciepły ale także miękki, co ułatwi zwijanie. Placek zwijamy i robimy z niego (jak ja to nazywam) „kieszonkę”, do której wkładamy kukurydzę, siekaną kapustę pekińską, ogórka krojonego w plastry i oczywiście przygotowane wcześniej mięso z dodatkami.
Przygotowanie czterech tortilli zajmuje ok. 20 minut i kosztuje niecałe 25 zł.