Anyżki czyli ciasteczka z anyżem
Ostatnio bardzo lubuję się w starych książkach kucharskich. Są dużo lepsze niż niejedna współczesna pełna kolorowych zdjęć. Tym razem sięgnęłam po pozycję Barbary Bytnerewiczowej „Ciasta Domowe” z 1988 r. Książka jest fantastyczna, bo zawiera wiele porad i wskazówek, do tego przepisy są proste w przekazie.
Składniki:
- 3 jajka
- 15 dag cukru pudru
- 15 dag mąki pszennej
- łyżka anyżu do posypania
Z podanych składników przygotować puszyste ciasto biszkoptowe: jaja ogrzać, ubijać w kąpieli wodnej powoli wsypując cukier. Po zdjęciu z ognia dodać mąkę, delikatnie wymieszać łyżką. Blachę wcześniej posmarować tłuszczem. Ciasteczka wyciskać przez rękaw cukierniczy lub nakładać łyżką (ja robiłam to łyżką). Posypać z wierzchu anyżkiem. Piec w temp.180 stopni C przez 8-12 minut.
U nas u dziecka taka wisi i prezentuje się bardzo fajnie. Polecam jak najbardziej pomysł godny uwagi. Czasem szuka ciekawych miejsc, jak coś usłyszy w telewizjinie znane mu miejsce.