Duszone udka z marchewką, brokułem i penne
Propozycja dla zapracowanych, głodnych i na diecie! Duszone udka bez skóry są mniej kaloryczne, podane z marchewką i makaronem al dente są nie tylko dobre, ale również zdrowe.
Potrzebujemy:
- Kilka podudzi drobiowych
- 2 marchewki
- garść makaronu penne
- 1/4 brokułu
- 2 cebule
- ząbek czosnku
- papryka ostra,
- pół puszki przecieru pomidorowego
- sól
- pieprz
Z podudzi zdejmujemy skórę, obtaczamy w papryce, solimy i pieprzymy. Udka smażyć na bardzo małym ogniu z dodatkiem oliwy. Często przewracać, aby równomiernie się smażyły.
W tym samym czasie kroimy brokułu i listkujemy marchewkę. Ja robię to przy pomocy obieraczki z ruchomą głowicą. Makaron gotujemy al dente.
Do udek wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i posypujemy solą, smażymy. Dolewamy szklankę wody i pod przykryciem ok 15 minut dusimy mięso. Jak mięso będzie gotowe, wyjmujemy je, a na patelnie wrzucamy marchewkę, po 5 minutach brokułu i rozdrobniony czosnek.
Dolać kilka łyżek wody i przecier z pomidorów. Doprowadzić do zagotowania, doprawić pieprzem i jeść:)
wszystko fajno…:)
MMM, ale pychota wygląda