jak zrobić sezamki
||

Domowe sezamki

Sezamki domowe… Mmmm. Smak dzieciństwa.  Smakują dużo lepiej niż sklepowe, a jaka satysfakcja…
Wspaniała propozycja na zdrową i pyszną przekąskę. Odradzam tylko osobom odchudzającym się.

Składniki:
200 g sezamu
200 g cukru
1 łyżka wody
1 łyżka miodu upłynnionego

Sezamki szybko się robi. Dosłownie! Trzeba się uwijać z robotą, bo albo się przypali, albo zastygnie, ale warto się poświęcić.
Sezam prażymy na patelni, aż się ładnie zarumieni, po czym przesypujemy do miseczki. W średnim garnku palimy cukier: do cukru dodać wodę i pilnować, na początku nie mieszać. Jak zacznie się rumienić, można pomieszać. Cukier należy pilnować aby się nie przypalił. Nie można wyjść do pokoju nawet na chwilę. Jak pierwszy raz robiłam sezamki, niestety o tym nie wiedziałam. Wyszłam na chwilę, a jak wróciłam kuchnia była pełna dymu. Cukier się spalił.
Jak już sie ładnie zrumieni dodać miód, zestawić z ognia i szybko mieszać drewnianą lub bambusową łyżką. Wsypać sezam i wymieszać dokładnie. Masę rozsmarować na papierze do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i wałkować jak najcieniej. Papier oderwać od razu po wałkowaniu i rozcinać na wąskie paski.

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

2 komentarze

  1. szukałam przepisu na wafle z galaretką a znalazłam to :) uwielbiam i zrobię ale to może w czerwcu jak już zdrowa będę. Sezam drogi?

    1. Sezam nie taki drogi (o ile dobrze pamiętam to ok. 6 zł za 0,5 kg), a sezamki dobre wychodzą, tylko trochę jest z nimi zabawy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.