Bigos z młodej kapusty
Dzisiaj ciąg dalszy szaleństw z młodej kapusty. Tym razem przygotowałam bigos z młodej kapusty. Pyszny, lekki i szybko się robi.
Składniki:
- główka młodej kapusty
- 300 g karkówki lub szynki wieprzowej
- 1 cebula
- koncentrat pomidorowy
- liść laurowy, ziele angielskie
- przyprawa uniwersalna (przepis tutaj)
Mięso myję i kroję w kostkę. Na patelni smażę drobno posiekaną cebulę, następnie dodaję mięso i dalej smażę. Do garnka w którym będziemy gotować bigos, wlewam szklankę wody, przekładam mięso i duszę. W trakcie duszenia mięsa dodaję przyprawy i łyżkę koncentratu pomidorowego. W tym czasie siekam kapustę i po kilku minutach dodaję do bigosu. Gotować do miękkości.
Dzięki za inspirację:) Idę gotować:) Ze śliwkami świeżymi – sezon:)
Pozdrawiam – Maja
Spróbuję, bo naprawdę wydaje się lekki :)
Polecam:)