Pierogi z kapustą i pieczarkami
Pierogi z kapustą i pieczarkami. Najlepsze są smażone i podane z czerwonym barszczykiem. Idealna propozycja na zimne wieczory. Czasem dodaję jeszcze suszone prawdziwki. Wspaniale dopełniają smak pieczarek i kapusty.
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej
szklanka ciepłej wody
łyżeczka soli i łyżeczka oleju
1 jajko
Z tej proporcji składników wychodzi ok 60 sztuk pierogów. Składniki zagnieść na gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, aby nie wysychało.
Wsad czyli nadzienie pierogów:
1 kg kapusty kiszonej
300 g pieczarek
3 średnie cebulki
3 łyżki smalcu
sól, pieprz
Z kapustą jest trochę „zabawy” dlatego ja zawsze przygotowuję ją dzień wcześniej, najchętniej wieczorem, bo wtedy mam najwięcej na to czasu.
Kapustę wyciskam i płuczę pod bieżącą wodą, ponownie wyciskam. Następnie podgrzewam ją w wodzie, aż do zagotowania. Odcedzoną i schłodzoną kapustę rozdrabniam i od razu wrzucam na duża patelnie. Do kapusty dodaję wcześniej usmażone pieczarki i cebulę. Wszystko smażę ze smalcem od 20 minut. Smażenie kapusty ma na celu przede wszystkim odparowanie wody. Kapustę przekładam na głęboki talerz i schładzam.
Pierogi robię od szklanki. Rozwałkowuję ciasto, wycinam szklanką krążki, nadziewam kapustą i powoli sklejam od skrajnych brzegów formując falbankę. Gotuję 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnie.