Pszenne placki tortilla z patelni
Zawsze kupowałam takie placki w sklepie. Ich wykonanie wydawało mi się skomplikowane i byłam przekonana, że nie ma odpowiedniego sprzętu w kuchni. Jak się okazało, aby zrobić pszenne placki tortilla nie jest potrzebne nic nadzwyczajnego poza patelnią. Przepis wymaga tylko 4 składników, które zawsze są w domu. Ciasto można wyrobić ręcznie. Najważniejszy moment to smażenie. To wtedy powstają brązowe kropeczki. Placki w smaku przypominają latasz czyli ormiańskie pieczywo, które można nadziewać dowolnymi składnikami. Placki po usmażeniu można przechowywać do kilku dni w lodówce (w woreczki lub folii).
Składniki:
- 3 szklanki uniwersalnej mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- Mąkę wsyp do miski, dodaj sól, wlej gorącą wodę i dodaj olej. Jeśli używasz miksera, załóż hak, resztę zrobi urządzenie. Ciasto ma być gładkie, miękkie i elastyczne. Jeśli robisz to ręcznie, wlej wrzątek powoli przy pomocy dużego widelca zacznij zagniatać ciasto. Potem rób to ręcznie.
- Uformuj kulę z ciasta i odstaw na pół godziny lub dłużej. Potem podziel ciasto na 10 równych części (około 70 g każda), zrób kulki i wałkuj duże, ale cienkie placki.
- Teraz najważniejszy etap – smażenie na patelni. Ja używam do tego patelni do naleśników. Jest cienka i szybko się nagrzewa.
- Rozgrzej dobrze patelnie (ja ustawiam poziom 5 na płycie indukcyjnej, a jak się nagrzeje dobrze to zmniejszam na 4 i tak smażę). Nie ma potrzeby smarowania tłuszczem patelni. Piecz placki na patelni z obu stron i tylko do momentu, aż zaczną się rumienić. Zdejmuj łopatką i pozwól im odparować.
Wskazówka
Zbyt długie pieczenie na patelni może powodować, że zasuszysz placki na wiór. Będą kruche, twarde, nie będą się dały kroić tylko będą pękać. Nawet nie złożysz ich na pół. Po upieczeniu mają być miękkie.
Przechowywanie pszennych placków tortilla
Po usmażeniu i odparowaniu mogą sobie leżeć na talerzu lub kratce, ale jeśli chcesz je jeść następnego dnia lepiej schowaj je do plastikowej torebki, ponieważ mogą się wysuszyć – dokładnie tak jak naleśniki.
Jak jeść placki tortilla?
To jak zapytać z czym można jeść chleb. Sposobów jest mnóstwo! Przede wszystkim można takie placki przełożyć różnymi składnikami – mozarellą, mięsem, warzywami. Można jeść je na słodko – z dżemem, serkiem skyr, owocami. Tutaj już tylko nas ogranicza wyobraźnia. Do tej pory wypróbowałam takie opcje:
– jako dodatek do deski serów
– z hummusem
– z mozarellą i pomidorami (coś a’la pizza z piekarnika)
– jak nachos – maczane w różnych sosach
– piada z patelni (z nadzieniem z sera mozarella, pomidory, kukurydza i ostry sos)
Jak już wypróbujecie przepis, koniecznie dajcie znać w komentarzach pod postem w jakim zestawieniu zjedliście placki tortilla.