śledzie w sosie salsa
||

Przepis na śledzie w sosie salsa

Śledzie bardzo lubię jeść, a szczególnie wersje w pomidorach. Jedną z moich ulubionych wersji są śledzie w sosie salsa z dodatkiem papryki i cebuli. Najczęściej zadowalam się ich wersją sklepową, ale ostatnio próbuję odtworzyć ten smak. W sieci jest mnóstwo przepisów na śledzie w sosie pomidorowym. Postanowiłam się nieco na nich oprzeć i dodać coś od siebie. Tak powstała moja wersja.

Śledzie w sosie salsa – dla mnie bomba. Inne niż sklepowe, chociaż tamte też lubię, mniej kwaśne i z większą ilością papryki, a przede wszystkim – MOJE, domowe. :)

Śledzie z tego przepisu wyszły bardzo dobre, ale zaznaczam, że wszystko zależy od waszych upodobań i ile dodacie soli, cukru i octu. Dlatego celowo, nie podawałam sugerowanych ilości tych dodatków i umieściłam je na końcu listy składników (jako najważniejsze ingredients).

Składniki:

  • 4-5 filetów śledziowych typu Matjas
  • 250 ml sosu pomidorowego w kartoniku (passata pomidorowa)
  • 1 cebula
  • 1 mała czerwona papryka lub 0,5 dużej
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • olej do smażenia
  • pieprz
  • ocet (u mnie spirytusowy)
  • sól
  • cukier

Śledzie przełóż do miski, zalej wodą i odstaw na 2h. Czas odstawienie to też kwestia indywidualna. Nic się nie stanie, jak postoją przez noc w wodzie. Gdy się wymoczą, czyli sól z ryby przejdzie do wody, wyjmij je i zalej wodą z dodatkiem octu. Moja proporcja to 50 g octu dodane do 0,5 l wody. Pozostaw je tak jeszcze na jakiś czas. Odcedź ryby i pokój w paski 2-3 cm.

W tym czasie przygotuj sos. Cebulę obierz, pokrój na ćwiartki i poszatkuj na piórka. Paprykę umyj, wydrąż gniazdo i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i podsmaż, aż zacznie robić się szklista, wtedy dodaj paprykę i jeszcze chwilę podsmażaj. Przełóż cebulę z papryką do rondla (albo używaj go od początku) i wlej sos pomidorowy, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu 9 minut. Na końcu dodaj 2-3 łyżki octu (trzeba próbować, aby nie było zbyt kwaśne, bo to kwestia indywidualna), cukier do smaku i ewentualnie sól i pieprz.

Gdy sos ostygnie, wymieszaj go ze śledziami, wstaw do lodówki, aby całość się przegryzła. Najlepiej pozostawić je na noc.

śledzie w sosie salsa

Cała tajemnica tych śledzi polega na dwóch rzeczach:

  1. Odpowiednio przygotowane śledzie. To jak długo będą moczone i ile dodamy octu.
  2. Odpowiednie doprawienie sosu – czyli ile będzie w nim soli, cukru i octu. Te trzy składniki kreują smak sosu.

Wskazówka:

Dla leniwych, zamiast gotować sos i go doprawiać, wymoczone śledzie można wymieszać z dobrym ketchupem i pozostawić na 2 h w lodówce. Będą smaczniejsze, jeśli doda się do tego paprykę :)

Oceń przepis / post

Podobne wpisy

3 komentarze

  1. Śledzi nie lubię. Zgrzytają pod zębami. Jedyne jakie powiedzmy zjem to po kaszubsku.
    Chciałam się przywitać bo dawno mnie tu nie było :D proszę o rozgrzeszenie :P
    A tak na poważnie: jak tam dzieciątko się chowa i jego rodzice?
    Ja znowu wróciłam na dietę bo zrobiłam się okrągła jak piłeczka do mojej ukochanej siatkówki. Pozdrawiam!! Zapodajcie jakąś sałatkę na wieczór z użyciem jogurtu greckiego albo naturalnego :)

    1. No! Żeby mi to było ostatni raz! ;)
      Tata ma się świetnie, a mama to musi sama napisać. Może się przy okazji podzieli nowym przepisem na sałatkę, bo ostatnio to tylko zieleninę wcina. :)
      Pozdrawiamy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.