Młoda kapusta z koperkiem
Od dawna nie mogłam doczekać się aż kupię wiosną młodą kapustę. Ten smak, ta chrupkość… Młoda kapusta jest idealna do przygotowania z koperkiem – koniecznie świeżym!
Składniki:
- główka młodej kapusty
- pęczek świeżego koperku
- sól
- 2 łyżki śmietany 18%
Kupiłam dość małą główkę, wyszły z niej 2 większe porcje lub 3 małe. Wykonanie tego przepisu jest banalnie proste. Kapustę obieram z wierzchnich liści, spłukuję wodą, wycinam głąb (zjadam:) i grubo siekam.
Posiekaną kapustę wrzucam go garnka – wrzucam aż będzie wystawać z garnka, ponieważ w trakcie gotowania „usiądzie”, dodaję pół szklanki wody. Gotuję pod przykryciem kilka minut. Pod koniec gotowania dodaję sól i 2 łyżki mąki oraz posiekany koperek.
Teraz tylko jeść! Można samodzielnie albo do mięska i ziemniaków.